Voetbalfan of niet. Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Wat een feest in Rotterdam nadat Feyenoord na 19 jaar kampioen van de eredivisie is geworden. Een hoofdrol in het behalen van dit kampioenschap was weggelegd voor Dirk Kuijt, de 36-jarige Katwijker. Speciaal teruggekomen naar Rotterdam om het kampioenschap te behalen. De manier waarop Kuijt heeft toegewerkt naar dit moment is voor ons als ondernemers inspirerend.

Deze 4 dingen leren wij van deze topsporter.

#1: Zet je dromen om in acties
Ondernemen of topsport. Het begint allemaal bij dromen. Droom jij nog ergens van? Geloof je erin dat het onmogelijke waar is? Kuijt kwam met een missie naar Rotterdam: prijzen winnen met Feyenoord in de Nederlandse voetbalcompetitie. Daar heeft hij jaren van gedroomd. En die dromen heeft hij omgezet in actie.

#2: Stel een concreet doel
Dromen voeden je doelen. Welke doelen streef jij na in jouw ondernemerschap. Of liever gezegd: welk doel. Enkelvoud. Kuijt had één doel: de KNVB-schaal naar Rotterdam halen. In de afgelopen paar jaar stond alles in het teken van dat doel. Dedicated!

#3: Doorsta tegenslagen
Het is niet de vraag of je tegenslag zult ervaren. Het is de vraag wanneer je tegenslag zult ervaren. Tegenslagen horen erbij. That’s life. Hoe ga jij ermee om? Kuijt heeft in dit seizoen tegenslagen gehad. Meerdere malen zat hij op de bank. En werd hij niet opgesteld in de basis door coach Giovanni van Bronckhorst. Hij doorstond echter constructief de tegenslag. En we hebben gisteren allemaal gezien waartoe dat heeft geleid: zijn honderdste goal in de eredivisie. En nog twee daarna.

#4: Focus op dat ene doel
Niets week voor dat ene doel: met Feyenoord kampioen worden. Zelfs niet na de dramatische nederlaag bij Excelsior vorige week. Het was Dirk Kuijt die herpakte en wist: het gaat niet om het winnen van deze wedstrijd. Het gaat erom dat we kampioen worden. Alleen als je zo gefocust bent op dat ene doel, kun je zo’n nederlaag een plaats geven.

We feliciteren hem van harte: Dirk Kuijt, dank voor je inspirerende voorbeeld!