Sinterklaas is pas net in het land. Als je op je OV-fiets door de stad rijdt, zie je de eerste kerstbomen staan. Het jaar 2016 is nog niet ten einde. Maar 2017 kondigt zich aan. Voordat je het weet ga jij pas na 23 december, in de kerstvakantie, nadenken over wat jij wilt in 2017. Geen goed idee. Juist nu is de tijd om alvast vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Nieuwe kansen, nieuwe prijzen. Hoe je dat goed doet? De volgende vijf tips helpen je om een knallende start te maken in het nieuwe jaar.

Echt goed geformuleerde doelen raken iets dat belangrijk voor je is.

1. Begin bij wie je wilt zijn
Doelen stellen doe je natuurlijk SMART. Dat is niets nieuws. Maar echt goed geformuleerde doelen raken iets dat belangrijk voor je is. Ze raken jouw identiteit en leggen iets bloot over wie jij werkelijk wilt zijn. Als mens begeef je je op verschillende terreinen. Je bent partner, ondernemer, ontwerper, regisseur, architect, manager, adviseur. Misschien ben je een vader. Wie wil jij zijn in 2017? Kies 3 tot 5 van deze rollen om je doelen verder uit te werken.

2. Kijk naar hoe je wilt zijn
Uiteindelijk komt het er op aan hoe je bent. In relatie tot anderen. Wat voor partner, vader of ondernemer wil jij zijn? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil een vader zijn die met zijn kinderen speelt, en niet alleen het spelen faciliteert.’ Of: ‘Ik wil een ondernemer zijn die visionaire lijnen uitzet voor de toekomst.’ Hoe krijgt dat gestalte in relatie tot jouw partner, kinderen of compagnons? Denk daar eens over na en schrijf het een en ander op. Bijvoorbeeld in de vorm van een mindmap.

3. Brainstorm over activiteiten
Sommige activiteiten geven energie. Anderen niet. Brainstorm nu voor jezelf eens over welke activiteiten jouw energie zouden geven om gestalte te geven aan wie je wilt zijn en hoe je wilt zijn. Dat kan natuurlijk van alles zijn: op vakantie, zwemmen, sporten, kranten lezen, conferenties bezoeken, reizen, et cetera.

4. Formuleer voorzichtig je doelen
Nu kun je eens voorzichtig jouw doelen formuleren. Voorzichtig, omdat je continu blijft bijschaven aan doelen. Als het goed is, kijk je er dagelijks of in ieder geval wekelijks naar. Ze geven jou richting. En omdat het leven nu eenmaal nooit zo loopt, zoals je denkt, vragen doelen om continue bijstelling. Dat is niet erg. Als je er van tevoren maar rekening mee gehouden hebt.

5. Maak jouw ideale weekagenda
Je kunt doelen stellen totdat je erbij neervalt. Maar als je er geen tijd aan besteedt, komt er niets van terecht. Uiteindelijk zul je jouw doelen concreet moeten terugzien in jouw agenda. Een tip is daarom om een ideale weekagenda te maken. Een schema waarvan je weet dat het in praktijk nooit zo zal uitpakken. Maar als je niet weet wat jouw ideaal is, kun je er ook niet op sturen. Denk eens goed na over hoe jij je agenda zou willen inrichten. Dat geeft handvaten om tijd in te maken om te werken aan jouw doelen.

Omdat het leven nu eenmaal nooit zo loopt, zoals je denkt, vragen doelen om continue bijstelling.