Twijfel. Misschien ben jij zo iemand, die twijfelt totdat hij een ons weegt. Zal ik wel… zal ik niet… Je kunt er wakker van liggen; knagende twijfel.
Een jaar geleden twijfelde ik zelf over alles wat met mijn werk en ondernemerschap te maken had: moet ik wel of niet doorgaan met mijn onderneming Something? Ontwikkel ik mij verder als onderwijskundige en ga ik mij ook als zodanig profileren? Of betreed ik een nieuwe professionele wereld en ga ik me profileren als conflict-werker. Of als ondernemer. Of als management consultant. Zoveel keuzes. Wil de ware ‘Professionele Pieterjan’ opstaan?
Experimenten
Hoe ga jij om met twijfel? Waar twijfel je naartoe? Mij helpt het om twijfels te vertalen naar experimenten. Kleine of grote. Experimenteer er op los. En leer ervan. Het is bij twijfel namelijk zelden zo dat het zomaar in jouw hoofd wordt opgelost. Ga er mee naar buiten. Ik bedoel daarmee: breng het in gesprek. Of ga er iets mee doen. Dat is dan dus een experiment. Zo kunnen je twijfels heel productief worden.
Een belangrijke bekwaamheid om twijfel om te zetten in experimenten, is ‘nieuwsgierigheid’. Daarbij helpt het als je jezelf even toestaat dat twijfelen mag. Dat het misschien wel heel professioneel is om te twijfelen. Dat iedereen eigenlijk twijfelt. En dat het juist heel goed is om die twijfel productief te maken.
8 voorbeelden
Ik geef hieronder 8 concrete voorbeelden van hoe je twijfel kunt vertalen naar nieuwsgierigheid en vervolgens naar ondernemende experimenten:
- Wat kan ik met mijn vakkennis, na jaren studeren?
Welke stap zetten succesvolle studenten eigenlijk na hun opleiding?
Interview vijf succesvolle studenten en hun bezoeken op hun werkplek. Schrijf daarover blogs of maak podcasts, en publiceer die op de website van jouw opleiding én op jouw persoonlijke LinkedIn of Facebook pagina. - Wat vind ik eigenlijk leuk? Dat had ik toch al lang moeten weten?
Aan welke dagelijkse dingen beleef ik het meeste plezier?
Journailling: houd een dagboek bij. Stel jezelf aan het begin of aan het einde van iedere dag de volgende vragen: wat heb ik gedaan? Waarvan kreeg ik energie? Waarvan niet?
Vergroot vervolgens de tijd die je besteed aan de activiteiten waar je wel energie van krijgt. En verklein de tijd die je besteed aan dingen die geen energie opleveren. - Wat moet ik met al die ideeën, terwijl ik zo’n behoefte heb aan focus?
Welke ideeën heb ik eigenlijk allemaal? Welke ideeën zijn waardevol. En welke niet?
Maak een mindmap, met daarin alle ideeën die je hebt. Voeg de mindmap dagelijks of wekelijks aan met nieuwe informatie. De ideeën die je kansrijk acht maak je groen. De ideeën die ver van je bed zijn, maak je rood.
Wanneer je zicht hebt op een aantal kansrijke ideeën, minimaliseer je input van buiten (social media, nieuws, etc.) en focus je op het uitwerken van een paar van deze ideeën. - Ben ik wel ondernemend genoeg? Het is helemaal nog niet zo spannend.
Hoe spannend vinden succesvolle ondernemers eigenlijk hun werk?
Bezoek een ondernemersontbijt of sluit je aan bij een ondernemerskring bij jou uit de regio om uit te wisselen over ondernemersvraagstukken. (Zelf ben ik lid van ondernemersclub CBMC) - Wat is eigenlijk mijn vak? En wie bepaalt dat?
Waar uit bestaat mijn werk op dit moment eigenlijk? En in het verleden?
Maak een mindmap, waarin de je de verschillende aspecten van het vak zoals jij dat beoefent opneemt. Check de mindmap wekelijks of maandelijks. En stel hem bij. Pas vervolgens, naar aanleiding van deze mindmap, ook je profielen aan op LinkedIn en Twitter. - Lig ik wel goed in de markt? Ik heb al een jaar dezelfde vijf opdrachtgevers.
Wat maakt dat opdrachtgevers vertrouwen in mij hebben? Hoe vind ik nieuwe opdrachtgevers?
Maak een client ranking. Formuleer waarom klanten met jou willen werken. Nodig twee van deze opdrachtgevers uit voor een sjiek diner, over een werkthema wat zowel jou als hen boeit. En vraag hen beide een goed contact uit hun netwerk mee te nemen. - Mijn onderneming maakt rode cijfers. Ik kan er niet mee verder?
Met wie zou ik de verantwoordelijkheid voor deze onderneming willen delen? Hoe staan zij er in?
Mini-onderzoek naar stakeholders rondom de onderneming, rondom onder andere de volgende vragen: Hoe kijk jij naar deze onderneming? Welke kansen zie je in de toekomst? Wat is de waarde wat jou betreft? - Wat is mijn professie?
Welke professional zou ik willen zijn en hoe zouden anderen daarop reageren?
Schrijf vier blogs vanuit jouw nieuwe ‘identiteit’ als professional. Check de reacties. Positief? Ermee doorgaan: oud werk afbouwen, nieuw werk uitbouwen.
Herken je een of een aantal van bovenstaande twijfels? Hopelijk lukt het om ze om te zetten naar experimenten. Ga experimenteren en leer ervan. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Plaats een reactie