Wat je in ieder geval niet wilt, is dat werk een sleur voor je gaat worden. Een beetje routine is helemaal niet erg. Maar een sleur, dat werkt demotiverend. Ook als je ondernemer bent, kan dit een risico zijn. Je kunt bijvoorbeeld steeds de last voelen van de verantwoordelijkheid om werk binnen te halen. Hoe zorg je ervoor dat je werk plezierig blijft en geen vervelende verplichting wordt?
Keuzes maken
Radicale keuzes maken. Dat helpt hierbij. Stop met de dingen die vervelend zijn en zwaar voelen. Dan ontstaat er ruimte voor dingen die je belangrijk vindt. Het nemen van dit soort besluiten is makkelijker als je ondernemer bent. Je hebt er immers vooral jezelf mee. Je hoeft geen toestemming te vragen aan een baas of leidinggevende. Desondanks blijft het lastig om radicale keuzes te maken: Stoppen met een klus. Of juist inzetten op iets dat op het eerste gezicht niet zo kansrijk lijkt. Zelf heb ik bijvoorbeeld de keuze gemaakt om een wezenlijk deel van mijn tijd te besteden aan het schrijven van een boek. Terwijl ik in die tijd ook omzet had kunnen maken.
In mijn gesprekken met (jonge) mensen die willen gaan ondernemen, gaat het vaak over de sprong in het diepe. Het idee leeft dat je één keer een sprong in het diepe moet wagen. En dan ben je ondernemer. Persoonlijk ervaar ik dat anders. Het stopt niet met één sprong in het diepe. Als ondernemer spring je steeds weer opnieuw in het diepe. Je maakt keuzes die jij belangrijk vindt, maar die uiteindelijk ook consequenties hebben.
Wat kan je helpen om lastige radicale besluiten te nemen en met vervelende dingen te stoppen? Ik heb hiervoor vier tips.
- Het hoeft niet netjes. Natuurlijk is er een koninklijke route om een radicale keuze te maken. Bijvoorbeeld het stopzetten van een klus. Je wil het voor iedereen goed doen. Je wilt alle betrokken collega’s persoonlijk spreken. Maar het kan ook anders. Hoe doe je het minder netjes? Op het laatste moment bellen. Gewoon wegblijven. Natuurlijk, dat heeft consequenties. Maar met iets stoppen, levert je sowieso geen applaus op. En soms weerhoudt de koninklijke weg je ervan om dingen netjes te doen. Wat altijd helpt is wanneer je aangeeft, dat je het heel lastig vindt.
- Doe het vaker. Tegenvallen moet je leren, leerde ik van mijn collage Cora Smit. Oefen je erin door het vaker te doen. Michael Hyatt introduceerde de gewoonte ‘Quit Thursday’. Stop iedere donderdag met iets. Zodat het voor jou een gewoonte wordt, dat je niet alles afmaakt. Als het niet zinnig of leuk meer is, stop er dan mee. Als je doorgaat, heb je alleen jezelf er maar mee. Bekwaam jezelf in de kunst van het afzeggen.
- Houd grip op wat voor jou belangrijk is. Stoppen met dingen, gaat makkelijker wanneer je weet wat je wel wilt. Weet jij wat jouw koers is als ondernemer? Soms hang het met elkaar samen. Je ziet dingen als verplichting, omdat je even niet meer weet wat je koers is. Het kan dan helpen om weer eens even goed te reflecteren. Bijvoorbeeld aan de hand van deze zestien reflectie vragen.
- Contracteer aan het begin. Voordat je het weet rol je zo in een project. En op eens zit je vast aan dingen, waar je helemaal niet vast aan wilt zitten. Dan ben je even vergeten te contracteren. Een contract is een wederzijdse uitwisseling van behoeften en toezeggingen. Daarin is aandacht voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtgever. Bespreek jouw rol in een project, zodat je niet te snel vast zit aan een vervelende verplichting. En als jouw rol gaandeweg verandert? Ga hercontracteren.
Plaats een reactie