Er is weer volop aandacht voor podcasts. Hoewel er veel aandacht is voor video’s en foto’s, is de podcast weer in opkomst en gaat ook het audioboek nog niet ten onder. Tijdens mijn bezoek aan de tech-conferentie SXSW in maart dit jaar merkte ik al dat podcasten volop in de belangstelling staat. Ik bezocht een podcasters meet-up onder leiding van de enthousiaste Espree Devora van de populaire podcast WeAreLATech. Later, terug in Nederland, las ik over de ‘big bang’ van podcasts op Frankwatching en over de podcast Startup in NRC. Dat de podcast toekomst heeft, kun je concluderen uit het feit dat Uber en Twitter investeerder Chris Sacha geld steekt in het podcastbedrijf Gimlet Media.

Jip en Janneke

Zelf heb ik altijd al een belangstelling gehad voor radio, muziek en het gesproken woord. Ik kon vroeger al aandachtig luisteren naar cassettebandjes met de verhalen van Jip en Janneke, voorgelezen door Mieke Verstraete of naar de Sprookjes van de gebroeders Grim. Wellicht komt het door mijn kerkelijke achtergrond dat ik een voorkeur heb voor het gesproken woord? Tijdens mijn studententijd kon ik genieten van boeiende colleges of uitgebreide keynotes op conferenties.

Do I Have A Choice

In de afgelopen tijd heb ik zowel het produceren als consumeren van audiomateriaal weer opgepakt. Het begon enkele jaren geleden met het maken van onze eigen K&S radioshow met enkele collega’s, later op iTunes voortgezet als K&S On Air. Inmiddels run ik mijn eigen podcast Do I Have A Choice, op iTunes. Daarnaast ben ik altijd een fervent luisteraar geweest van podcasts en audioboeken, met name als ik onderweg ben. In de auto, in het vliegtuig of met de trein. Dat maakt eigenlijk niet uit.

In de afgelopen maanden heb ik de volgende audiodocumenten beluisterd, die ik een aanbeveling waard vindt:

  • The Art of Possibility: Transforming Professional and Personal Life door Rosamund Stone Zander en Benjamin Zander (audioboek). Ik verwees eerder naar dit boek in mijn blog over keuzes maken. Het boek is een prachtige collectie van de ervaringen die Benjamin Zander heeft meegemaakt als dirigent van het Boston Philharmonic Orchestra. Het mooie aan dit audioboek is dat beide auteurs het boek zelf voorlezen. Vooral de stem van Benjamin Zander is een genot om naar te luisteren. En geheel in stijl met de verhalen, klinkt af en toe een mooi stuk klassieke muziek.
  • Man’s Search for Meaning door Viktor E. Frankl (audioboek). Dit is het schier onmogelijke verhaal van de Oostenrijkse psychotherapeut Viktor Frankl, die Auschwithz overleefde. Aan de hand van anekdotes uit dit kamp zet hij uiteen hoe hij betekenis gaf aan de pijnlijke momenten die hij meemaakte. Een intense en hoopvolle overlevering van een van de donkerste momenten uit de menselijkheid.
  • High Trust Selling: Make More Money in Less Time with Less Stress door Todd Duncan (audioboek). Een good-old Amerikaanse best-seller, waarin Tod Duncan, zelf succesvol zakenman, ons aan de hand van overzichtelijke stappen meeneemt in een duurzame manier van zakendoen, namelijk een manier die gegrond is in high-trust. Ik noemde Tod Duncan in een van mijn eerdere blogs over self-management. Geen praatjes en luchtfietserij, maar vanuit eigen ervaring. De beste manier om waarde toe te voegen in deze wereld is in vertrouwen en in interactie met je klant.
  • StartUp Podcast door Alex Blumberg en Lisa Chow (podcast). Hoewel Serial nog altijd de best beluisterde podcast is, vind ik persoonlijk deze podcast de beste die er te vinden is. Alex Bloomberg stopt zijn jarenlange radio-ervaring, een uitzonderlijk talent voor storytelling in een baanbrekend experiment, namelijk het oprichten van zijn eigen startup Gimlet media. Vooral het eerste seizoen luistert alsof je een HBO of Netflix serie kijkt. En ondertussen leer je veel over ondernemerschap.
  • Reply All door PJ Vogt en Alex Goldman (podcast). Een heel interessante manier om bij te blijven bij de wereld van tech, voor niet-techs. Zoals we van de andere Gimlet-podcasts gewend zijn, ligt de kracht van deze podcast ook in storytelling. Vogt en Goldman duiken in de verhalen achter nieuwe apps of internetontwikkelingen en gaan zo een paar lagen dieper dan de gemiddelde tech-podcasts, die vooral bits en bytes bespreken. Bij het luisteren van deze podcasts waan ik me weer voor de stereo met daarin een cassettebandje met de sprookjes van Grim.

Ga jij op reis in de komende tijd? Of wil je je reistijd anders invullen dan altijd weer het nieuws over de waan van de dag? Waag het eens om een van bovenstaande audiodocumenten te uploaden op je iPod en laat je inspireren onderweg.