Wat draag jij allemaal bij je aan gadgets die jouw beweging en inspanning meten? Steeds meer speelt technologie een rol in het meten van allerlei zaken van ons leven. Ik schreef eerder een blog over hoe de Jawbone Up mij hielp om grip te houden op de dag. Inmiddels draag ik een Apple Watch. Een mooi apparaat, vind ik zelf. Het helpt me ook om als ondernemer focus te houden.

Nee, de Apple Watch is geen innovatie zoals de iPad. Het is allemaal wat minder disruptive. Desondanks is het een mooi apparaat. Eigenlijk een soort verlengstuk van je telefoon. Daardoor is mijn telefoon steeds minder aanwezig. Die ligt niet meer op tafel als ik in gesprek ben. En dat is eigenlijk heel fijn. Daarbij komt dat de Apple Watch voor mij veel communicatie eenvoudiger en daarmee sneller maakt. Ik zie zelf drie manieren waardoor de Apple Watch mij helpt om gefocust te blijven.

  1. ‘Activiteit’: in een oogopslag jouw fysieke beweging
    Mentale focus, vraagt om fysieke focus. Bij het dragen van de Apple Watch werd ik mij er weer van bewust hoe sterkt het is om directe feedback te krijgen. De functie ‘Activiteit’ op de Apple Watch geeft je in een oogopslag een impressie van jouw fysieke beweging: de uren dat je gestaan hebt (om lang zitten te voorkomen), trainingstijd en algehele beweging. De doelen stel je zelf in aan het begin van de week. Een tijdje geleden maakt ik het nog mee bij een klant. Ik zei: ik stel voor dat we even koffie gaan halen, mijn horloge geeft namelijk aan dat het goed zou zijn als ik even ga staan.
  2. ‘Agenda’: de dag zoals jij die voor ogen hebt
    Hoe ziet jouw agenda eruit? Jouw agenda is de manier waarop je jouw ambities en idealen verwezenlijkt. Je kunt wel dromen. Maar als je geen tijd inruimt om er gestalte aan te geven. Dan gebeurt er niets mee. Met mijn Apple Watch draag ik mijn agenda om mijn pols. Dat levert me gek genoeg geen stres op. Wel overzicht. Mijn horloge geeft aan wanneer mijn volgende afspraak begint. Vaak met een signaal ter herinnering daaraan. Er is dus minder kans om uit te lopen. En dat maakt de kans groter dat ik per dag de dingen kan doen, die ik graag wil doen.
  3. ‘Berichten’: beantwoord berichten met emoticons
    Gedurende de dag wordt je overspoeld met berichten. Via allerlei kanalen: iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat en ga zo maar door. Net zoals jij, besteed ik veel tijd aan het beantwoorden van berichten. Mijn e-mail beantwoord ik een of twee keer per dag. Lees daar meer over in de blog die ik schreef over Yesterbox. Al mijn andere berichten beantwoord ik over het algemeen tijdens drie momenten per dag. Aan het begin, tijdens de lunch en aan einde. Verder zie ik alle berichtjes binnenkomen op mijn Apple Watch. Sommige dringende berichten kan ik snel beantwoorden door snel met een emoticon of een standaard zin te antwoorden. De andere kunnen wachten tot ik er tijd voor heb.