Creatief zijn en nieuwe dingen bedenken. Dat zijn belangrijke vaardigheden voor de nieuwe ondernemer. In gesprek met jouw klanten of opdrachtgevers kom je steeds weer met nieuwe ideeën. Maar komt er ook een moment in jouw ondernemerschap dat je op het punt staat om jouw creativiteit of innovatievermogen te verliezen?

Dat kan zomaar gebeuren. Ik kom zelf net uit zo’n periode. Bij mij had het te maken dat ik een aantal mensen om me heen mis, met wie ik in de afgelopen jaren veel creatieve en innovatieve dingen heb ontwikkeld. Misschien zit je zelf in zo’n fase. Dat je het even lastig vindt om nieuwe dingen te bedenken. Je bent op zoek.

Ben ik zelf mijn creativiteit helemaal kwijt? Gelukkig niet. Ik ben momenteel weer veel aan het tekenen. Ik heb mijn podcast weer opgepakt. En ik schrijf momenteel een boek. Hoe het mij is gelukt in een lastige tijd toch vorm te blijven geven aan mijn creativiteit? Ik zie drie lessen.

1. Maak een bewuste verdeling tussen routinematig en creatief werk

Toen ik begon met ondernemen, leerde ik van een collega de volgende vuistregel. Verdeel je werktijd in drie delen:

  • Een deel besteed je aan datgene waar je goed in bent. Daar kun je goed geld voor vragen. Je excelleert hier immers.
  • Een ander deel besteed je aan vakontwikkeling. Bijvoorbeeld het actief deelnemen aan congressen op jouw vakgebied, het schrijven van blogs of het maken van podcasts. Het is een mooie manier om jezelf te profileren in jouw markt.
  • Het laatste deel besteed je aan het ontwikkelen van nieuwe dingen. Daar zit dus de creativiteit en innovatie. Dat is het werk waar je later goed in wilt worden.

Maak van deze werkindeling een gewoonte. Dat helpt je dan ook om in lastige tijden gericht te blijven op nieuwe dingen.

2. Blijf lezen en luisteren, zodat je geïnspireerd blijft

Waardoor wordt jij geïnspireerd? Creativiteit en innovatie ontstaan door ongewone verbindingen in jouw brein. Dat is waarom we in zoveel sessies out-of-the-box moeten denken. Blijf dus lezen. En blijf kijken naar Netflix. Films en series kunnen een inspirerende bron zijn voor nieuwe ideeën. Zelf ‘lees’ ik veel audioboeken en podcasts. Vooral als ik onderweg ben. Ik schreef daar eerder een blog over. Ik blijf ook in drukke tijden creatief door hier tijd voor te blijven houden. Zorg dus voor jouw life-line met bronnen van inspiratie.

3. Hoe vol je agenda ook zit, maak altijd ruimte voor onverwachte ontmoetingen

Ongewone verbindingen in jouw brein ontstaan ook door andere mensen te ontmoeten. Mijn suggestie is om minimaal één keer in de week ruimte te maken voor een onverwachte ontmoeting. Ga eens koffie drinken met iemand die je een e-mail stuurt. Ook als dat op het eerste gezicht niet zoveel oplevert. Onverwachte ontmoetingen kun je natuurlijk niet helemaal organiseren. Maar wanneer je alles wat je doet, doet omdat het nut moet opleveren, sloop je de creativiteit uit je werk. Doe dat dus niet. Go with the flow. En maak tijd voor de mensen die op jouw pad komen.