Nee. Het is maar een klein woord. Maar met veel impact. Voor ondernemers is het niet altijd even makkelijk om dit woord uit te spreken. Je wilt bouwen en al helemaal wil je vermijden dat je een kans op werk laat liggen. Eerder deze week posten we een vlog over nee-zeggen. Hoe komt nee-zeggen terug in de films? We selecteerden 5 memorabele ‘nee’ fragmenten ter inspiratie.

 

Joaquin Phoenix in Gladiator
De film Gladiator won meerdere Oscars. Joaquin Phoenix speelt de glansrijke rol van Commodus, een amorele, op macht gerichte zoon van Marcus Aurelius. In dit fragment zie je dat je soms niet eens het woord ‘nee’ hoeft uit te spreken om krachtig te zijn.

 

Rease Witherspoon in Legally Blonde
Eind jaren negentig begon de ‘Go Girl’ beweging. Velen zagen de in 2001 verschenen film Legally Blonde als onderdeel van deze beweging. Reese Witherspoon (die overigens in Walk The Line samen met Joaquin Phoenix op het witte doek verschijnt) speelt de rol van de rijke Elle Woods, die als stereotype blondine, op geheel eigen wijze carrière maakt op Harvard Law School. Nee zeggen, kan ook met goed gevoel voor dramatiek.

 

Macaulay Culkin in Home Alone
Nee zeggen, dat leer je van kinds af aan. Zo toont Macaulay Culkin in de rol van Kevin in Home Alone. Nog ieder jaar is met Kerstmis te zijn hoe de jonge Kevin het opneemt tegen de boeven Harry en Marv. Culkin heeft carrière gemaakt als een van de jongste Hollywood acteurs ooit. Inmiddels heeft hij een geschat vermogen van $17 miljoen en hoeft hij dus eigenlijk niet meer te werken. Wat je met nee zeggen al niet kunt bereiken.

 

Kevin Spacey in House of Cards
We wachten met smart op een nieuw seizoen van House of Cards. Op 30 mei 2017 zou dat moeten gaan beginnen…

Spacey vervult in House of Cards de rol van Frank Underwood. Zijn manier van nee-zeggen is ongeëvenaard. Ferm en eenvoudig. Zijn ‘nee’ in de wind slaan kan zomaar leiden tot een onverwachte vroege dood. De angst regeert.

 

Joseph Wiseman in Dr. No
De film Dr. No is een verfilming van het gelijknamige boek van Ian Fleming. Joseph Wiseman vertolkt de rol van Dr. Julius No, wiens gezicht die lange tijd verborgen blijft in de film. Deze schurk toont eigenlijk in zijn gehele verschijning ‘Nee’.

 


Meer leren over ‘nee zeggen’? Check onze vlog en laat een reactie achter op Facebook.
Bronnen: IMDB, Wikipedia en Giphy.