Als ondernemer wil je graag succesvol zijn. Progressie boeken. Dat de dingen die je doet in een behoefte voorzien. Dat je fans hebt die je op de voet volgen. En dat jouw product of dienst wordt gekocht. Succes komt echter niet vanzelf. Het vraagt om investeren, gesprekken voeren, uren maken en vooral de juiste dingen doen. En wat zijn dan de juiste dingen? Eigenlijk weet je dat zelf het beste. Het gaat er namelijk om dat je de dingen doet waar jij echt goed in bent en plezier aan beleeft.

Werkplezier maakt het verschil
Keer op keer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen die plezier hebben in hun werk meer succes hebben in de dingen die ze doen. Ze zijn productiever, creatiever, minder vaak ziek en draaien meer omzet. Op zich ook niet zo gek. Plezier werkt aanstekelijk. We doen nou eenmaal graag zaken met mensen die enthousiast zijn over hun werk.

Tips voor bevlogenheid
Professor Schaufeli doet al jaren onderzoek naar het thema werkplezier of zoals hij het noemt bevlogenheid. Hij heeft 10 tips die helpen jouw bevlogenheid te vergroten:

  1. Neem initiatief, benut de mogelijkheden die het werk biedt
  2. Benut zoveel mogelijk je eigen talenten en volg je dromen en passies
  3. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé
  4. Focus niet alleen op het resultaat maar ook op je persoonlijke ontwikkeling
  5. Vraag regelmatig feedback aan anderen
  6. Wees optimistisch, denk ik mogelijkheden in plaats van problemen
  7. Stel jezelf uitdagende, maar wel realistische doelen
  8. Help en ondersteun anderen op het werk, wees coöperatief
  9. Zorg goed voor je lijf: bewegen, slapen en ontspannen
  10. Houd het werk uitdagend, ook voor de toekomst.

In eigen hand
Als ik deze tips lees, word ik daar wel gelukkig van. Het zijn namelijk allemaal tips die je zelf in de hand hebt. En eigenlijk ook heel goed passen bij ondernemerschap. Ondernemen gaat bij uitstek over initiatief nemen, je talenten benutten en jezelf uitdagen. En als ondernemer heb je maximale autonomie over je eigen tijd, dus zorg gewoon voor die balans. Ga lekker hardlopen of even uitslapen. Het kan allemaal. En als je daarna productiever bent. Tsja, dan komt het uiteindelijk allemaal weer goed toch?