Het is weer Kinderboekenweek! Van 5 tot en met 16 oktober is er extra aandacht voor boeken en lezen op veel scholen. Dit jaar met als thema ‘Opa’s en oma’s’. Hoewel wij wachten op het moment dat ‘Ondernemen’ het thema wordt van de Kinderboekenweek, lezen we gewoon door. Dit is onze top 5 van kinderboeken. Van deze boeken leer je zelf nog wat bij het voorlezen van je kinderen. Of je neefjes, nichtjes of oppaskinderen natuurlijk.

1. Het rode kippetje (Max Velthuijs)
Dit is de onbetwiste favoriet van Max Velthuijs, de creator van onder andere Kikker. In het rode kippetje zijn zes dierenverhalen gebundeld. Het rode kippetje gaat over een kloeke kip, die graan zaait om er uiteindelijk brood van te bakken. Keer op keer nodigt ze haar vrienden uit om mee te helpen. Zij verkiezen echter het gemak boven werk. Uiteindelijk eet ze het dus ook maar “helemaal alleen op”. Onrechtvaardig, zeggen kinderen dan. Maar als ondernemer weet je wel anders…

2. De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller (Thé Tjong-Khing)
Bijna driehonderd pagina’s aan authentieke sprookjes, rijkelijk geïllustreerd door deze striptekenaar zelf. Mooi is het sprookje ‘De visser en zijn vrouw’. Een visser vangt een vis die kan praten. Als hij hem terug gooit, wordt hij beloond. Hij mag een wens doen, die de vis zal vervullen. Hoewel de visser zelf niets te wensen heeft, wil zijn vrouw graag een groter huis. Dat gaat van kwader tot erger. Als ze eenmaal in een keizerlijk paleis wonen, wil de vrouw “God zijn”. “‘Ga maar naar huis’, zei de bot. ‘Ze woont weer in een bloempot.’”

3. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt & Fiep Westerdorp)
Wie is er niet groot mee geworden? En wat is het leuk om dit verhaal weer te lezen. De boeken van Annie M.G. Schmidt lezen zoals de films van Walt Disney kijken: leuk voor kinderen, inspirerend voor ouderen. Aanvankelijk werden de verhalen over Pluk gepubliceerd in het tijdschrift Margriet. Pas een jaar later, in 1971, werden deze verhalen herschreven tot boek. Wat kunnen we van Pluk kunnen leren? Dat je soms eens wat hasselbramen moet eten om te blijven spelen. “Niemand dacht meer aan werken”, na het eten van deze verrukkelijke vruchten van de kluizelaar.

4. Ik zou wel een kindje lusten (Sylviane Donio & Dorothée de Monfreid)
Dit oorspronkelijke Franstalige boek is in Nederland verschenen onder de titel ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Het gaat over een hongerige kleine krokodil, die op een gegeven moment geen bananen meer wil eten, maar kinderen. Papa en mama krokodil zijn ten einde raad. Tot hij op een moment een kindje tegenkomt bij de rivier. Zij gooit hem echter met gemak in het water. Vol energie loopt de krokodil weer terug naar zijn ouders. “Papa! mama! Bananen snel! Ik moet heel groot worden. Zodat ik een kindje kan eten.”

5. Misschien wisten zij alles (Toon Tellegen)
Deze mooie bundeling van 313 verhalen over de mier en de eekhoorn van schrijver en dichter Toon Tellegen is ook bij volwassenen heel populair. De verhalen van Tellegen zijn altijd spontaan. Ze zetten aan het denken, zonder moralistisch te zijn. Neem bijvoorbeeld deze prachtige zin: “Op een ochtend werd de schildpad wakker en merkte tot zijn schrik dat hij haast had.” Zeg nu zelf; als je dit soort zinnen mag voorlezen ben je toch helemaal gelukkig?

Over welke kinderboeken raak jij niet uitgepraat? Laat het weten in de comments of op onze Facebook pagina.