Twee weken geleden gaf ik samen met Pieterjan van Wijngaarden een webinar over Progressiegericht Ondernemen. Ik vond dat echt supergaaf om te doen. We kregen veel positieve reacties. Ik heb er zoveel van geleerd. Zelf vond ik het praten met co-host Pieterjan via de camera nog best ingewikkeld: waar kijk je nou naar? Voor mijn gevoel kan ik daar nog wel wat progressie in boeken.

De vraag is nu, welke betekenis geef ik aan deze ervaring? Zie ik het inderdaad als een leermoment en mag ik nog leren. Of vind ik eigenlijk dat ik er moet staan en moet presteren?

Presteren of leren?
De vraag is nu, welke betekenis geef ik aan deze ervaring? Zie ik het inderdaad als een leermoment en mag ik nog leren. Of vind ik eigenlijk dat ik er moet staan en moet presteren? Een belangrijk onderscheid. Eduardo Briceño heeft recent een fantastische TedX gepost, waarin hij het verschil glashelder uitlegt. Hij maakt onderscheid tussen de leerzone, waarin je nog fouten mag maken en gericht leert. En de performance zone waarin je er gewoon moet staan en presteert. Zoals een optreden van Beyoncé, het publiek verwacht een fantastische show en krijgt dat ook. En tegelijk blijft Beyoncé zichzelf verbeteren en opnieuw uitvinden. Hoe doet ze dat? Volgens Briceño kun je dat doen door bewust gebruik te maken van de twee zones. En bewust te leren om echt beter te worden en te excelleren.

“When Beyoncé is on tour, during the concert, she’s in her performance zone, but every night when she gets back to the hotel room, she goes right back into her learning zone.” – Eduardo Briceño

Bewust leren
Hoe bewust leer jij eigenlijk? Iedereen kan zichzelf ondernemer noemen. Maar is het dan realistisch om te verwachten dat je dat ook meteen bent? Sporters trainen uren om te pieken in die ene wedstrijd. Een theatervoorstel heeft try-outs. En wat hebben wij als ondernemers? Wat is onze performance zone? Als je dat weet, kun je ook een leerzone creëren. Door bewust experimenten aan te gaan, een belangrijk gesprek vooraf te oefenen, je aan te sluiten bij een intervisiegroep, feedback te vragen aan je klanten of je te laten coachen op je ondernemerschap. Voorbeelden te over. Aan jou de keuze. Waar wil jij echt beter in worden?