Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de schrijven Roald Dahl geboren werd in Zuid-Wales. Roald Dahl was auteur van bekende boeken, zoals De Gremlins, Sjakie en de chocoladefabriek en de GVR (Grote Vriendelijke Reus). Je kent ze vast nog uit je kindertijd.

Trompet
De schrijfstijl van Dahl was bizar, vreemd, grappig en griezelig. Een beetje humoristisch. En ook een tikkeltje donker. Hij nam je mee naar een andere werkelijkheid. Een van de bekendste boeken, de GVR, gaat over een reus die in Dromenland mooie dromen en nachtmerries vangt. Vervolgens blaast hij de mooie dromen ’s nachts weer in bij slapende kinderen, door middel van een lange trompet.

Droom groot
Welke droom zou jij ingeblazen willen krijgen door de GVR? Soms raken je dromen helemaal op de achtergrond. Terwijl ze het vertrekpunt zijn voor wat jij onderneemt. Droom groot. Begin vervolgens met kleine stappen. Tim Ferriss geeft in zijn boek The Four Hour Workweek een aantal heel concrete vragen die je kunnen helpen om weer eens bij weg te dromen:

  • Wat zou jij doen als falen niet mogelijk zou zijn?
  • Wat zou jij doen als je tien keer slimmer zou zijn dan de rest van de wereld?
  • Wat zou jij elke dag doen als je honderd miljoen dollar op de bank zou hebben?
  • Wat maakt jou het meest enthousiast om ’s ochtends vroeg op te staan?
  • Welke plek zou jij nog willen bezoeken?
  • Wat zou jij nog heel graag een keer willen doen (memory of a lifetime)?
  • Wat zou jij nog heel graag willen leren?

Koning
Wat er gebeurde met de GVR en al zijn dromen? Samen met Sofie, de hoofdpersoon van het boek, blaast hij op een avond een droom in bij de koning. Daarmee redt hij de wereld van een grote ramp. Zo zie je maar weer, wat dromen jezelf en anderen kunnen brengen.