Weet jij het nog? Rijen op de stoep voor de Amerikaanse Apple Stores. Mensen dromden zich samen om een telefoon te bemachtigen zonder toetsen. Alleen een scherm; dat zou toch niet werken? Velen waren sceptisch. Hoe zou een computer bouwer de telefoonmarkt kunnen veroveren? Marktleider Nokia maakte zich destijds nog weinig zorgen. Inmiddels ziet de wereld er anders uit. Met de release van de iPhone heeft Apple ons ondernemers een lesje geleerd over innovatie. Wij trekken de volgende 3 conclusies.

1. Focus op wat je teweeg wilt brengen en niet op je product
Is Apple op de wereld om computers te bouwen? Of telefoons? Of tablets? Nee, Apple is op de wereld om mensen te verrijken. Enrich lives. En de wereld verrassen. Dat is waar ze voor staan. Vanuit die focus ontstaat het idee om naast computers ook telefoons te maken. De telefoon zou het centrale punt van the internet of things moeten worden. Daar kun je veel meer mee dan bellen. Daar kun je levens mee verrijken. Wat wil jij eigenlijk teweeg brengen bij jouw klanten? Of in de woorden van Michael Schrage: Who do you want your customers to become?

“What Steve wants to do more than anything is surprise the world”
– John Markoff (New York Times)

2. Vraag nooit aan je klanten waar ze behoefte aan hebben
Als je vraagt aan jouw klanten waar ze behoefte aan hebben, veronderstel je dat jouw klanten weten wat ze willen. Het punt is echter dat je niet kunt willen, wat je niet weet. De gemiddelde telefoongebruiker heeft geen idee van wat er technologisch mogelijk is. Vraag daarom nooit aan je klanten waar ze behoefte aan hebben. Vraag eerder wat hen dwars zit, wat hen bezig houdt, waar ze wakker van liggen. Op basis van de antwoorden op deze vragen is het vervolgens aan jou om een innovatieve oplossing te bedenken.

“If I’d have asked my customers what they wanted, they would have told me ‘A faster horse’.”
– Henry Ford

3. Wees bereid om fouten te maken
Misschien had jij de eerste iPhone? Of ken je iemand die het apparaat had laten overkomen uit Amerika. Ik kan mij herinneren dat de eerste gebruikerservaringen helemaal niet zo positief waren. Er werkte nog van alles niet. Er was nog geen App Store, waar je als in een soort snoepwinkel kon shoppen. De latere edities van de iPhone zijn veel vernuftiger en verfijnder geworden. Maar die versies konden pas ontwikkeld worden, nadat de eerste versie gelaunched was. Wees dus bereid om fouten te maken. Je kunt er van leren.

“10 to 3 to 1. They throw away 90% of the work they do”
– Alain Breillatt (Pragmatic Marketing)