In welk groter verhaal leef jij? Dat is natuurlijk een vraag die gaat over zingeving en spiritualiteit. ‘Beetje zweverig’, denk je misschien? Toch wel belangrijk om over na te denken. Vooral als je vanuit ‘missie’ en ‘idealen’ wilt werken of ondernemen. Stel, deze wereld is het podium van een verhaal, een four act story. Welke rol speel jij dan?

Seks
Robert Shiller, een Amerikaanse econoom en schrijver, stelt: “Wat mensen willen nadat aan hun basisbehoefte van eten en seks is voldaan, is in een verhaal leven en erover kunnen vertellen. Een verhaal dat hen belangrijk maakt, zoals in een roman.” Er is steeds meer aandacht voor het vertellen van verhalen. Persoonlijk ben ik daar blij mee. Organisaties vertellen hun eigen corporate stories. Workshops storytelling zijn heel populair. Ik kom regelmatig in Zuid-Afrika. Ik word daar gegrepen door de kracht van verhalen.

Levensvragen
In Zuid-Afrika was het vertellen van verhalen cruciaal in het verzoeningsproces. Als je er met mensen over spreekt, komt hun geloof of spiritualiteit hierin als vanzelf aan de orde. Het gaat over situaties waarin mensen op de bres sprongen voor persoonlijke waarden. Deze waarden krijgen betekenis tegen de context van religie of spiritualiteit. Theologen omschrijven religie als een set antwoorden op een viertal levensvragen, een four act story:

  1. Waarom zijn we hier?
  2. Wat is goed en fout?
  3. Wat is er mis met mensen?
  4. En wat kunnen we eraan doen?

Reflecteer jij wel eens over dit soort vragen? Uiteindelijk bepalen ze waarover je ’s nachts werkelijk wakker ligt. Ze bepalen de context waartegen jouw persoonlijke waarden betekenis krijgen. Gevoelens van schuld, machteloosheid, maar ook hoop en vreugde, worden hierdoor gevoed.