Zit jij ook alweer in de rat-race van het werk. Mensen om je heen worden ziek. De één heeft griep, de ander longontsteking. Deadlines worden door elkaar opgevolgd. Je moet jaarcijfers aanleveren. Q-gesprekken voeren. Ondertussen je gewone werk doen. En dan ook nog projecten afronden voor het einde van het nieuwe jaar. Grote kans dat jij juist in deze weken afdrijft, van datgene dat werkelijk belangrijk is voor jou. Hoogste tijd dus om nu een workation te plannen.

Wat is een workation?
Een wolkation is een periode van bijvoorbeeld een week. Je zondert je af, om in alle aandacht te werken aan één ding. Vorige week zat ik zelf een weekje met mijn gezin op Texel. Ik schreef er iedere ochtend tussen 7 en 11 uur aan mijn boek. De rest van de dag gingen we op pad: zwemmen, zandkastelen bouwen of fietsen in de duinen. Het was een prima combinatie van aandachtig werken en voldoende afleiding om creatief te kunnen zijn.

Waarom nu een workation?
Juist in deze tijd van het jaar is het belangrijk om een workation te plannen. Voordat je het weet, wordt je in deze maanden meegevoerd door van alles en nog wat. Vooral dingen die anderen belangrijk vinden. Dan kom je niet toe aan dat ene project dat jezelf zo graag zou willen afronden. Je hebt nog ruim 9 weken tot het einde van het jaar. Je kunt je agenda nog een beetje sturen. Bedenk dat je prettiger aan het nieuwe jaar begint, als je één of een aantal voor jou belangrijke dingen hebt afgerond.

Hoe plan je een workation?
Kies 1 ding om voor het einde van dit jaar nog af te ronden. Bijvoorbeeld je afstudeerscriptie. Plan vervolgens een periode van een aantal aaneengesloten dagen. En kies een locatie waar je gaat werken. Een plek die prettig is, je voldoende afzondert, maar ook niet helemaal afsluit van de wereld. Breng je collega’s of werkgever op de hoogte. Overleg hoeveel vrije dagen je hiervoor opneemt. Fiftyfifty is een mooi uitgangspunt. Je houdt immers geen vakantie.

Hoe haak je anderen aan?
Je workation is een mooie gelegenheid om mensen te vertellen waar je mee bezig bent. Anderen vragen jou naar wat je gaat doen. Dat creëert meteen een mooi platform om dat wat jij belangrijk vindt onder de aandacht te brengen. Natuurlijk kun je erover bloggen, tweeten of posten op Instagram. Check bijvoorbeeld de blogs van mijn eigen collega’s over hun workation, of zoals zij dat zelf noemden: een ‘weg werk week’. Zelf heb ik tijdens mijn workations ook een out of office e-mail ingesteld, waar ik veel leuke reacties op kreeg.

Dear reader,
Due to a workation to write on my book ‘Entrepreneurship as a way of life’, I won’t be able to check my e-mails regularly until the 10th of May.
Check http://www.ondernemenalswayoflife.com (in Dutch) for more information.
For urgent matters you can contact my colleagues at the office of Kessels & Smit, The Learning Company.
Best regards,
Pieterjan van Wijngaarden