Twijfel jij wel eens over jouw ondernemerskwaliteiten? Bijvoorbeeld als je kijkt naar anderen op LinkedIn. Anderen lijkt het allemaal zo makkelijk af te gaan. Voordat je het weet denk je jezelf in de put. Zorgen overvallen je. En je komt wederom uit bij het punt dat ondernemen, binnen of buiten jouw organisatie, toch eigenlijk niet voor jou is weg gelegd.

[Ik hoor vaak dat lang niet iedereen ondernemend is], maar dat klopt niet

Onderwijssysteem
Nobelprijs winnaar Muhammed Yunus heeft op dit punt een opmerkelijke mening. “We zijn allemaal entrepreneurs, dat zit in ons DNA”, zegt hij in een interview met het FD: “De mensheid had nooit overleefd op deze planeet als dat niet zo was. Alleen zijn we dat besef kwijtgeraakt, en worden kinderen in ons onderwijssysteem nu klaargestoomd voor een baan in loondienst.”

Lening
Maar is ondernemen dan niet weggelegd voor een paar creatieve geesten? Yunus denkt van niet. “[Ik hoor vaak dat lang niet iedereen ondernemend is], maar dat klopt niet”, aldus Yunus. “De vrouwen die bij Grameen Bank zijn begonnen met een lening van $40 kwamen uit kleine dorpen, konden niet lezen en schrijven, en hadden vaak nog nooit geld in handen gehad. Toch lukt het hun om met het geleende geld een bedrijfje op te zetten, en de lening weer terug te betalen. Steeds weer, ook als ze grotere leningen kregen.

Persoonlijkheid
Jij kunt hoop putten uit de uitspraken van Yunus. Immers; “[als] deze vrouwen het kunnen, dan kunnen de vaak goed opgeleide jongeren elders in de wereld het zeker.” Yunus daagt iedereen in de wereld, die zegt dat hij niet ondernemend is uit: “het klopt gewoon niet. Afhankelijk van zijn talent en persoonlijkheid zal de één succesvoller zijn dan de ander, maar in Bangladesh wordt 97% van de leningen door deze vaak analfabete vrouwen terugbetaald.”