Ondernemen is eigenlijk een continue zoektocht om dat werk te doen dat je graag wilt doen. Hoe creëer je dat werk voor je zelf? Dat is een vraag, waar Dirk Jan Roeleven, maker van de documentaire De Europeaan, op een bijzondere manier antwoord op geeft.

Ruim een uur voor de televisie release van deze documentaire afgelopen maandag sprak Roeleven met Frenk van der Linden bij Kunststof op NPO Radio 1. In een mooi gesprek vertelde hij openhartig over zijn drive om onder andere Louis van Gaal en Frans Timmermans te kunnen portretteren.

Dit zijn wat ons betreft de 5 learnings uit dat gesprek.

  1. Wees als ondernemer continu “heel erg bezig met wat je ooit voor elkaar wilt gaan boksen”. Roeleven: “Dat je alles wat je bij je kunt hebben, bezweert om dat voor elkaar te krijgen.”
  2. Je moet je onderscheiden van anderen. Roeleven deed dit door zijn schoenen te poetsen, net overhemd aan, enzovoorts, met als doel om op te vallen bij Louis van Gaal.
  3. Wijk af van het gangbare om te bereiken wat je wilt. Roeleven: “Ik rijd langs het huis van Van Gaal om positieve vibes uit te stralen. (…) Ik geloof heel erg in de journalisitieke school, maar ik geloof ook heel erg dat je moet afwijken van het gangbare om te bereiken wat je wilt.
  4. Doe iets ongewoons waardoor mensen met jou in zee gaan. Roeleven hing een spandoek ‘Zembla bedankt Louis’ op in een voetbalstadion in Turijn.
  5. Je moet altijd doen wat je hart je zegt. (Dit is een quote van Louis van Gaal in de taxi met Roeleven.)

Nieuwsgierig geworden? Beluister het interview via NPO Radio 1. Of bekijk de documentaire via de website van VPRO.