Het kan je niet ontgaan zijn dat op maandag 7 november jongstleden songwriter Leonard Cohen is overleden. Je kende zijn muziek misschien uit de platencollectie van je ouders. Op z’n minst door door Herman van Veen gecoverde Suzanne. Of het door Lisa Lois gecoverde Hallelujah tijdens de finale van X-Factor in 2009.

In de vele naschriften die deze dagen verschijnen bij het leven van Cohen komt het thema spiritualiteit uitgebreid aan bod. Spiritualiteit was realiteit in het leven van Cohen. We zetten 3 misverstanden over spiritualiteit op een rij, die we menen te herkennen in het leven van deze bijzondere muzikant.

1. Spiritualiteit staat los van de rest
Cohen bekeerde zich op latere leeftijd tot het Zen-Boedhisme. Al eerder verdiepte hij zich als kleinzoon van een Rabijn in het Jodendom. Hij was hij lid van de Rooms Katholieke Kerk en de Church of Scientology. Het is niet ingewikkeld om spirituele en religieuze componenten te herkennen in het werk van Cohen. Spiritualiteit liet zich in zijn songs altijd prima combineren met andere componenten zoals seksualiteit of ander genot. Het was geen losstaand perspectief voor Cohen. Spiritualiteit was een van de lagen van de werkelijkheid.

I know there’s a spiritual aspect to everybody’s life, whether they want to cop to it or not. It’s there, you can feel it in people—there’s some recognition that there is a reality that they cannot penetrate but which influences their mood and activity. So that’s operating.” – Leonard Cohen in The New Yorker

2. Spiritualiteit maakt je altijd blij
Het is geen geheim dat Cohen leed aan depressies. In platen als Death of a Ladies’ Man is dat goed terug te horen. Zijn spirituele zoektocht kon deze state of being dit niet veranderen. Spiritualiteit maakt je dus niet altijd blij. In de jaren negentig trok Cohen in een Zen-klooster om zijn depressies te lijf te gaan. Wellicht kun je zeggen dat hij zichzelf aan het einde van zijn leven andere vragen stelde. En ook wat mee zelfcensuur wist toe te passen op het drama in zijn leven. Zo getuigt tenminste een interview in The New Yorker.

3. Spiritualiteit is niet commercieel
Leonard Cohen staat niet bekend als de meest commerciële muzikant ooit. Hij maakte aan het einde van de jaren negentig zelfs de fout om met de onbetrouwbare manager Kelly Lynch in zee te gaan. Desondanks kun je wel zeggen dat hij heeft gescoord met een aantal spiritueel geladen songs, waarvan Suzanne en Hallelujah de bekendste zijn. Hieronder een uitvoering van Hallelujah door een koor met 1.500 zangers!