De laatste uren van 2016 tikken weg. 2017 staat voor de deur. Een nieuw jaar is als een onbeschreven blad. Met nieuwe kansen en nieuwe prijzen. Hoewel goede voornemens na januari alweer in kracht afnemen, kun je de jaarwisseling natuurlijk wel zien als extra duwtje in de rug om het roer om te gooien. Of om, iets minder rigoureus, een klein beetje van koers te wijzigen.

Dat wat je doet, hoe je handelt en patronen die je volgt, worden in grote mate beïnvloed door jouw overtuigingen. Dat zijn diepgewortelde gedachten die bepalen hoe je uiteindelijk naar de dingen kijkt.

Met het oog op 2017 kan het behulpzaam zijn om de overtuigingen die jouw handelen bepaalden in 2016, tegen het licht te houden. Welke overtuigingen beheersten jouw en denken – en daarmee jouw handelen – in 2016? Het 4G-model is een eenvoudige manier om daar achter te komen.

Je kunt de jaarwisseling  zien als extra duwtje in de rug om het roer om te gooien. Of om, iets minder rigoureus, een klein beetje van koers te wijzigen.

G-1: Gebeurtenis
Neem een bepalende gebeurtenis uit 2016 in gedachten. Liefst een gebeurtenis waarin je zelf een actieve rol speelde en waarin je geraakt werd. Er werd dus een bepaalde emotie getriggerd. Het kan zowel een positieve als een negatieve gebeurtenis zijn. Natuurlijk is het leuker om te reflecteren op een positieve gebeurtenis. Tegelijkertijd kan het juist krachtig zijn om op een negatieve gebeurtenis te reflecteren. Vooral als je opvattingen op het spoor wilt komen, die je achter wilt laten in 2016. Beschrijf de gebeurtenis kort voor jezelf.

G-2: Gedrag
Denk goed terug aan deze gebeurtenis. Hoe handelde jij in deze situatie? Welk gedrag liet jij zien? Haal het concreet voor de geest en beschrijf het kort voor jezelf.

G-3: Gevoel
Als het goed is heb je je een situatie voor de geest gehaald, waarin je geraakt werd. Welke emotie werd er getriggerd? Of misschien waren het meerdere emoties.

G-4: Gedachten
Beantwoord nu voor jezelf de volgende vraag: welke gedachten gingen er op dat moment door mijn hoofd, die deze gevoelens hebben veroorzaakt. Waarschijnlijk zijn dit twee of drie gedachten. Deze gedachten noemen we opvattingen. Grote kans dat juist deze opvattingen een belangrijke rol hebben gespeeld in 2016. Tijd voor een verandering?