Ondernemen als way of life betekent je gestalte geeft aan jouw idee om de wereld te verrijken. Je breekt door de barrières van ellende, culturen of hiërarchieën heen. Je werkt voor anderen, zonder iemands knecht te zijn. Als je van deze manier van werken, jouw way of life wilt maken, zijn er drie vragen om te beantwoorden.

1. Wat wil ik?
Het is een eenvoudige vraag, die best lastig te beantwoorden is. Wat wil ik eigenlijk? Door over die vraag na te denken, ontsluit je een wereld van waarden, opvattingen en gedachten. Het gaat eigenlijk over vier dingen: jouw dromen, jouw energie (dat waar je plezier aan beleeft), jouw talenten en jouw idealen. Check voor meer informatie de blog over dreamlinen.

2. Met wie wil ik aan de slag?
Ondernemen doe je niet alleen. Jouw waarde wordt versterkt door op allerlei manieren met anderen samen te werken. Ben je werkzaam in een organisatie? Zoek dan je partners in crime om de klus te klaren. Twijfel je of je voor jezelf wilt beginnen? Kijk dan waar je de mensen vindt met wie  je aan de slag wilt. Lukt het niet om in jouw organisaties medestanders te vinden om te werken aan dat wat jij belangrijk vindt, dan is het mogelijk tijd om te vertrekken.

3. Hoe ga ik in gesprek met mijn publiek?
Jouw waarde krijgt gestalte in relatie tot anderen. Je hebt altijd een markt nodig om jouw waarde te verzilveren. Waar bevindt jouw publiek zich? Hoe kom je met hen in gesprek via social media en in the real life? Het is belangrijke input voor jouw business plan. Je zult merken dat als je deze stappen zet, het maken van een business plan alles behalve een theoretische exercitie is.