Veel media-aandacht ging deze week uit naar het proces tegen Geert Wilders. ‘Minder’ is daarin een van de kernwoorden. Hoewel wij erin geloven dat diversiteit op allerlei vlakken juist heel productief en vruchtbaar kan werken, zet het woord ‘minder’ ons toch ook aan het denken. Als ondernemer moet je het op bepaalde momenten ook met ‘minder’ doen. En soms kan dat leiden tot de benodigde creativiteit. We zetten vier voorbeelden voor je op een rij.

1. Minder klanten
Soms kun je juist meer met minder klanten. Laat de 80-20 regel maar eens los op jouw klantenbestand: Welke 20% klanten leveren voor jou 80% van je omzet? Tod Duncan geeft aan dat dit waarschijnlijk jouw high-trust klanten zijn. Daar moet je in investeren.

2. Minder ideeën
Minder ideeën kan leiden tot meer focus. Niet continu nieuwe dingen ontwikkelen. Maar even gericht zijn op het perfectioneren van dat ene idee. Ga ervoor en sluit je dus af voor inspiratie en brainstorm sessies met collega’s. Dat geeft rust, aandacht én kwaliteit. Check voor meer informatie ons webinar over focus.

3. Minder verspilling
Je hebt de film Before The Flood misschien al gezien? Fisher Stevens en Leonardi di Capri maken inzichtelijk dat onze continue verspilling de wereld kapot maakt. Kun jij als ondernemer minder verspillen? Minder papier, minder kilometers, minder weg gooien…

4. Minder werken
Hoeveel uren maak jij in een week? 40, 60, 80… Hard werken is niet erg, maar waar trek jij een grens? Als ondernemer moet je soms ingrijpende keuzes maken. Dat vraagt een fit lijf. Voldoende slaap en beweging. Tijd voor een tandje minder? Check voor meer informatie deze podcast over vitaliteit met Greg Kalfus.