In 1906 stelde Vilfredo Pareto een economische regel op, die vervolgens veelvuldig gebruikt zou worden. Het Pareto principe, oftewel de 80-20-regel, verwees naar Pareto’s constatering dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% procent van de bevolking. Later ontdekte Joseph Juran dat deze regel op heel veel dingen van toepassing is. Sindsdien wordt de 80-20-regel te pas en te onpas gebruikt. Wij doen ook een duit in het zakje. We geven drie manieren waarop jij, al dan niet werkzaam in een organisatie, jouw ondernemerschap effectiever kunt inrichten.

1. Welke 20% activiteiten levert jou 80% van je energie
Als jij verder kijkt dan vandaag of morgen, is vitaliteit een belangrijk begrip. Check voor meer informatie hierover deze blog. Je blijft vitaal door jouw energie bronnen te onderzoeken en je agenda zo in te richten dat je voldoende tijd hebt voor activiteiten die energie geven. Een heel eenvoudige tip is om bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, aan het einde van de week een lijstje voor jezelf te maken: Welke 20% van activiteiten levert jou 80% van de energie? Noteer ze voor jezelf. En plan vervolgens deze activiteiten in voor de volgende week. Grote kans dat je daar ook dingen voor af zult moeten zeggen inderdaad. Maar daar krijg je dan weer veel energie voor terug.

2. Via welke 20% klanten genereer jij 80% van je omzet
De ene klant is de andere niet. Er zijn klanten die veel van jou afnemen; producten, diensten, tijd, of wat dan ook. Vaak vragen juist deze klanten helemaal niet zoveel tijd. Met hen heb je een band van vertrouwen opgedaan. Het loont om te investeren in klanten met wie je een high-trust relatie hebt, zo leerde ik van Todd Duncan. Heb je het idee dat je van hot naar her loopt, en wil je effectiever zakendoen? Maak dan een lijstje van de 20% klanten die 80% van jouw omzet genereren. En richt vervolgens op deze klanten je aandacht. Want hoeveel klanten heb je nu eigenlijk nodig om jouw gewenste omzet te halen?

3. Met welke 20% activiteiten maak jij 80% van je impact
Ondernemen gaat niet alleen over geld verdienen. Je wilt in feite met anderen gestalte te geven aan jouw persoonlijke idealen of waarden. Niets meer en niets minder. Houd daarom niet alleen jouw energie en omzet in de gaten, maar ook de impact die je realiseert. Ook hierbij kan de 80-20 regel van toepassing zijn. Meer met minder. Maak een lijstje van de 20% activiteiten of projecten, waarmee jij 80% van jouw impact behaald. Dan moet je natuurlijk wel weten welke impact jij wilt behalen. Heb je daar vragen over? Check dan het webinar over focus, daarin leer je hoe je doelen stelt die voor jou belangrijk zijn.