Ondernemen vraagt om een lange adem. Je investeert. En je ziet niet altijd meteen resultaat. Het is de kunst om gericht te zijn op je uiteindelijke doelen. Hoe zorg je voor een lange adem? Voor de opname van mijn podcast Do I Have A Choice, sprak ik met Greg Kalfus over vitaliteit en met Theo Visser over mindset. Beide helpen je om een ‘lange adem’ te ontwikkelen voor momenten dat het moeilijk wordt.

Vitaal blijven
In de derde editie van Do I Have A Choice sprak ik met vitaliteitsarchitect bij Dilato Greg Kalfus. Als je vitaal blijft is het makkelijker om ook in lastige tijden vitaal te blijven. Ik vroeg hem hoe ik, vader van 4 kinderen, actief in 3 ondernemingen en daarnaast nog actief in de kerk, vitaal kan blijven in stressvolle periodes.

Energiebalans
Zijn advies aan mij was om vooral te kijken onderzoeken wat mijn energiebronnen zijn. Zowel in het werk als daarbuiten. Dat zijn dus de dingen waar je energie van krijgt. Voor Greg is het windsurfen. Voor mij is het een potje boksen. Of voetballen met mijn zoontjes. Maar ook binnen het werk: het soort werk. Of de mensen die je tegenkomt in je werk. Als je te maken hebt met veel stressfactoren is het des te belangrijker om aandacht te hebben voor je energiebronnen. Focus jezelf op de dingen die energie geven. Je hebt maar een batterij. Daar moet je goed mee omgaan. Je kunt je energiebalans dus zien als je interne kompas.

Mindset
Met Theo Visser, adviseur bij Kessels & Smit, sprak ik in de zevende editie van Do I Have A Choice over mindset. Wat is een mindset? Dat is jouw opvatting over je eigen ontwikkelbaarheid. Met andere woorden. Ben je gericht op ‘de beste zijn’ of op ‘beter worden. Carol Dweck heeft veel onderzoek gedaan naar mindset. Zij kwam erachter dat mensen verschillende overtuigingen hebben over de ontwikkelbaarheid van intelligentie en capaciteiten. Een groeimindset is de overtuiging dat iedereen, ongeacht waar hij nu staat, een beetje beter kan worden en dat inspanning nodig is om een beetje beter te worden. Een statische mindset is de overtuiging dat je intelligentie, capaciteiten en persoonlijkheid onveranderbaar zijn. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje. Je bent een ondernemer of je bent het niet.

Juiste strategie
De manier waarop je naar jezelf kijkt en naar je eigen ontwikkeling heeft heel veel invloed in hoe je omgaat met tegenslag. In de statische mindset is falen een teken dat ik geen aanleg. In een groeimindset is falen is een teken dat ik nog niet je juiste strategie heb gevonden. Hoe ga jij om met tegenslagen? Ontwikkel een groeimindset en je leert hier beter mee omgaan. Hoe je dat doet? Doelbewust oefenen helpt:

  • Bepaal wat je nu al kunt;
  • Zoek je huidige grens op ;
  • Oefen waar het moeilijk wordt;
  • Organiseer je feedback;
  • Bouw je kennis uit!

 


Door: Pieterjan van Wijngaarden