Door Pieterjan van Wijngaarden

Voor ondernemen is een bepaalde mate van focus gewenst. Je richt je op een bepaald doel. Of wilt vooral aandacht voor activiteiten die energie opleveren. Dat valt of staat bij focus. Soms staan er dingen in de weg voor focus. Het kan dan een idee zijn om een bepaalde tijd af te zien van iets dat je focus in de weg staat.

Sober
Traditioneel wordt de tijd tussen carnaval en pasen 40-dagen tijd of vastentijd genoemd. In deze periode van aswoensdag tot eerste Paasdag leefden de mensen sober. Ze aten en drinken alleen het noodzakelijke. Vandaag, 1 maart 2017, breekt de vastentijd weer aan. Een mooi moment om voor jezelf na te gaan wat jouw focus in de weg staat.

40-dagen
Vanaf vandaag tellen we precies 40 dagen tot Pasen. Het getal 40 is een magisch getal. Het is in ieder geval een getal dat ook wel gebruikt wordt om aan te duiden hoe lang het duurt om nieuw gedrag aan te leren. Als je 40 dagen lang, elke dag iets probeert of anders doet, slijt het gedrag vanzelf in.

Stoppen
Moeten we nu met z’n allen weer terug naar de tijd van het vasten? Niet persé. Wel zou je deze tijd kunnen benutten om eens te kijken waarmee jij wilt stoppen in de komende tijd. Even geen social media tussen 9 en 5. Geen dure lunches of frisdrank met suiker. Whatever. Zelf kies ik ervoor om in deze periode geen koffie en geen alcohol te drinken. Het aftellen begint…