Ben jij in het stellen van doelen meer gericht op jouw eigen ontwikkeling? Of op het etaleren van je bekwaamheden? Dat maakt een groot verschil, zo blijkt uit recent onderzoek. In dit onderzoek wordt een groot deel van het werk van Carol Dweck wetenschappelijk onderbouwd. Carol Dweck heeft veel onderzoek gedaan naar mindset. Dat is jouw opvatting over je eigen ontwikkelbaarheid. Met andere woorden. Ben je gericht op ‘beter worden’ of op ‘de beste zijn’?

Samenvatting
Op zijn blog legt Coert Visser haarfijn uit wat we precies kunnen leren uit dit onderzoek. Een korte samenvatting:

  • Hoe je jouw doelen formuleert, beïnvloedt hoe je doorgaat na afhaken.
  • Wanneer je bekwaamheidsdoelen stelt, is de kans groter dat je afhaakt na falen.
  • Wanneer je leerdoelen stelt, is de kans kleiner dat je afhaakt na falen.

Formuleren van doelen
Wat is dan precies het verschil tussen bekwaamheidsdoelen en leerdoelen? Leerdoelen zijn gericht op het ontwikkelen van jouw competentie. Dat zijn dus doelen die gaan over dingen die je nog niet kunt. Bekwaamheidsdoelen zijn gericht op het etaleren van eigen capaciteiten. Met andere worden stel je dan doelen die gaan over dat wat je al kunt. De tip is dus om leerdoelen te stellen, zodat je minder snel afhaakt na falen. En de kans is groter dat je leerdoelen stelt als je een groeimindset aanneemt.

Ondernemen met doelen
Hoe geef jij vorm aan je onderneming? Hoe kijk jij naar je concurrentie? Naar aanleiding van dit onderzoek kun je zeggen dat je verder komt wanneer je leert van je competitors, in plaats van hen continu de loef af willen te steken. Stop dus met ‘de beste willen zijn’ en ga gewoon ‘beter worden’.

Check hier de TED-talk van Carol Dweck:


Bronnen: Progressiegerichtwerken.nl