Door: Theo Visser

Vorig jaar werd ik door Pieterjan geïnterviewd over het onderwerp ‘mindset’. Aanleiding was een onderzoek dat hij onder potentiële lezers van zijn boek had gehouden (mensen zoals jij dus!). Hij trok daarbij de volgende conclusies:

  • Voor ondernemers die net gestart zijn, is de belangrijkste uitdaging in zichzelf en hun idealen te blijven geloven.
  • Mensen die het ondernemerschap nog niet hebben overwogen, geven als reden dat ze niet genoeg lef of durf hebben. Ondernemen vraagt loslaten. Zijn houden zich graag vast aan (schijn)zekerheden.
  • Voor studenten die al langere tijd ondernemen is de uitdaging om vertrouwen in eigen kunnen te blijven houden. Daarnaast speelt de uitdaging om de juiste mensen te vinden, die hen supporten in hun ondernemerschap.

Als ik deze conclusies lees, valt het mij op dat het heel erg gaat over het geloof (in jezelf) dat je zou kunnen slagen als ondernemer. Dat noem ik mindset, of anders gezegd: welke overtuigingen heb je over jezelf?

 

Kwartje
Carol Dweck heeft heel veel onderzoek gedaan naar de mindset van mensen. Zij kwam erachter dat mensen verschillende overtuigingen hebben over de ontwikkelbaarheid van intelligentie en capaciteiten. Een groeimindset is de overtuiging dat iedereen, ongeacht waar hij nu staat, een beetje beter kan worden en dat er inspanning nodig is om een beetje beter te worden. Een statische mindset is de overtuiging dat intelligentie, capaciteiten en persoonlijkheid onveranderbaar zijn. Een dubbeltje wordt, zeg maar, nooit een kwartje. Je bent een ondernemer of je bent het niet. Je kunt je wellicht voorstellen dat de manier waarop je naar jezelf en jouw eigen ontwikkeling kijkt enorm veel invloed heeft op hoe je omgaat met succes en tegenslag. Hieronder een aantal voorbeelden.

 

Statische mindset Groeimindset
Falen is een teken dat ik geen aanleg heb. Falen is een teken dat ik nog niet de juiste strategie heb gevonden. Ik kan het nog niet!
Als ik hard moet werken heb ik er blijkbaar weinig aanleg voor. Als ik hard moet werken word ik uitgedaagd en ben ik echt aan het leren.
Als iemand beter presteert is hij intelligenter of talentvoller dan ik. Als iemand beter presteert is dat interessant, daar kan ik wat van leren.

 

Wijs
En daar zit dus de kern. Als je van jezelf vindt dat je al een ondernemer moet zijn voordat je start is de kans groot dat je er niet aan gaat beginnen. Vooral in de eerste fase van ondernemen (of bij het behalen van jouw goede voornemens) is het belangrijk je niet van de wijs te laten brengen door tegenslagen. Als je deze kunt zien als leermomenten, dan zul je merken dat je stap voor stap vooruit gaat en beter wordt in het ondernemen. Of in ieder geval onderneemt met een beter gevoel over de inspanning die je levert.

 


Beluister hier de podcast over mindset nog eens terug.