Het boeken van progressie werkt motiverend. Het is natuurlijk ook supergaaf als je een goed gesprek hebt gehad, een briljant idee bedenkt of een mooie order scoort. Maar het rare aan ons brein is, is dat we dit soort progressie al vrij snel normaal gaan vinden. De progressie die we wel degelijk boeken, valt ons daardoor niet of nauwelijks nog op. En dat is jammer. Hoe kun je dan dat gevoel van progressie weer terugkrijgen?

Maak een progressiecirkel
Een veelgebruikte techniek om progressie zichtbaar te maken is de progressiecirkel. Met deze techniek breng je in kaart wat je al wel bereikt hebt en wat je nog meer zou willen bereiken. Op basis hiervan kun je gemakkelijk nieuwe acties formuleren. Het maken van een progressiecirkel is vrij eenvoudig. Pak, voor je verder gaat met lezen, even pen en papier. Dan gaan we gelijk aan de slag.

Aan de slag
Teken allereerst een binnen- en een buitencirkel. Teken de binnenste cirkel lekker groot. Ik ga ervan uit dat je al veel meer progressie hebt bereikt dan je nu denkt. Bedenk als eerste stap het onderwerp van de progressiecirkel. Dat kan jouw ondernemerschap in het algemeen zijn maar vaak is het interessanter om er een bepaald aspect van jouw ondernemerschap uit te lichten, bijvoorbeeld jouw acquisitiekracht. Je krijgt dan meer diepte en details. Schrijf het onderwerp dat je hebt bedacht als titel bij de cirkel.

progressiecirkel

Bereikte progressie
Zet nu in de binnenste cirkel alle progressie die je al hebt bereikt. Schrijf echt alles op wat je al bereikt hebt. Neem rustig de tijd om elke grote stap, maar ook elke klein stapje vooruit op te schrijven. Niets is te klein. Voorbeelden van progressie in jouw acquisitiekracht kunnen zijn: goed in contact met de klant, veel vragen gesteld of ruim op tijd bij jouw afspraak. Het is natuurlijk persoonlijk wat jij als progressie ervaart. Dus alles wat je opschrijft is waar.

Nog te boeken progressie
In de buitenste cirkel zet je vervolgens alle progressie neer die je jezelf nog toewenst. Dus alles wat verder nodig, belangrijk of noodzakelijk is ten aanzien van het gekozen thema. Beschrijf dit in positieve en concrete termen. Dus niet ‘minder praten’ (dat is wat je niet wilt) maar ‘vaker een stilte laten vallen’ (dat is wat je wel wilt). Het beschrijven van positief gedrag is vaak nog best lastig. Het handigste is dan ook om gewoon eerst alles op te schrijven wat in je opkomt en daarna te kijken hoe je dit positief en concreet kunt formuleren.

Pluk laag hangende fruit
Het maken van een progressiecirkel is geen doel op zich. Het geeft overzicht en inspireert daardoor tot actie. Wat is het volgende stapje voorwaarts? Kijk welke stap je het gemakkelijkst zou kunnen zetten. Bedenk vervolgens hoe en wanneer je dit wilt doen. En voordat je het weet heb je al weer nieuwe progressie geboekt!

apple-1532055_1280