Elk succes telt
Het eind van het jaar begint te naderen. Tijd om de balans op te maken. Wat waren jouw successen van het afgelopen jaar? Wat waren momenten waarop je het gevoel had van een doorbraak of positieve ontwikkeling? Klinkt gelijk heel groot, maar je hoeft niet kritisch te zijn. Kleine of grote successen, alles telt, als jij er maar een positief gevoel bij hebt.

Leren van successen
Van successen valt heel veel te leren. Wat maakte nou dat iets goed werkte? Wat speelde daarbij een rol? Met de volgende methode kun je je successen van het afgelopen jaar eens onder de loep nemen. Want als je weet wat jouw bouwstenen zijn voor succes, dan kun je deze bewust vaker inzetten en vooruitgang boeken. Het leukste is onderstaande oefening te doen door met iemand erover in gesprek te gaan. Mocht die er niet zijn, pak dan pen en papier of je laptop erbij.

In gesprek over je beste ervaring tot nu toe.

Stap 1. Kies een succeservaring
Loop eens in gedachte door het afgelopen jaar of pak je agenda erbij. Kies een succesmoment uit en vertel- het liefst uitgebreid- over deze ervaring. Je gesprekspartner luistert en schrijft op wat factoren zijn die het succes van deze ervaring mogelijk hebben gemaakt.

Mijn beste ervaring van het afgelopen jaar was een telefoontje dat ik kreeg van een klant om eens te praten over een workshop die niet lekker liep. We kwamen niet uit de datum, want de klant was druk met het geven van de workshops. Toen bedacht ik me ineens, wat als ik nou geen gesprek doe, maar gewoon een workshop bijwoon. Dan zie ik gelijk wat er gebeurt. Door de workshop bij te wonen kon ik de vinger op de zere plek leggen en een gericht voorstel doen voor een andere opzet van de workshop. Deze hebben we daarna samen met succes gegeven!

Stap 2. Inventarisatie succesfactoren en contextkenmerken
Orden daarna de succesfactoren in twee kolommen.

  • Links: initiatieven, kwaliteiten, sterktes en acties van jezelf
  • Rechts: contextkenmerken en ondersteuning van anderen personen
Zelf Context
– Creativiteit, het bedenken van alternatieven

– Initiatief nemen om ander voorstel te doen

– Goede relatie met deze klant opgebouwd de afgelopen jaren

 

– Agenda’s zaten vol, trigger voor nadenken over andere oplossingen

– Zat in rustige ruimte te bellen

– Voelde ruimte om samen te zoeken naar alternatief

 

 

Stap 3. Verdieping
Kijk eens naar het resultaat. Wat valt je op? Probeer het overzicht aan te vullen en rode draden te trekken. Wellicht lukt het je uit een combinatie van succesfactoren ’vondsten’ te destilleren.

Wat me nu opvalt is dat er een duidelijke aanleiding was om een ander voorstel te doen. Terwijl het idee op zich, het bijwonen van de bijeenkomst in plaats van erover praten, zowiezo een goede is. Een andere rode draad is dat het voor mij belangrijk is goede relaties op te bouwen met klanten.

Stap 4. Acties formuleren
Wat zijn inzichten of acties die je meeneemt naar 2017? Wat kun je organiseren (qua context en ondersteuning) om ruimte te creëren voor meer successen in 2017? Waar ga je de komende tijd dan vooral op letten?

In 2017 wil ik vaker op deze manier met klanten samenwerken. Geen gesprekken over, maar gelijk samen iets doen, bouwen, bijwonen, etc. Wat daarvoor nodig is dat ik regelmatig contact met klanten heb, zodat ik hoor wat er speelt en hoe het met ze gaat. Dit biedt mij aanknopingspunten om gericht initiatief te nemen en met een voorstel te komen. En door dit te doen bouw ik gelijk een betere relatie op met mijn klanten. Doen dus!