Focus. Slaag jij er in om te focussen met je mobiel, je iPad of je laptop in de buurt? Hoe houdt je aandacht voor dat wat je echt belangrijk vindt? Het is voor mij een continue struggle. Ik heb het ene berichtje nog niet beantwoord, of ergens anders begint weer iets te piepen. In het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat vroeg opstaan me het beste helpt om te focussen. Ik begin de dag met dat wat ik belangrijk vindt. Bijkomend voordeel is dat er om half zes ’s ochtends nog weinig ge-appt wordt.

Netwerk
Het klinkt natuurlijk weinig populair. Vooral als je net van school komt. Of van de universiteit. Je bent dan juist gewend om laat naar bed te gaan. En ook wat later op te staan. Ik geef toe. Ook voor mij was dat lange tijd het geval. Maar ik zie nu ook dat de tijd verandert. Vanaf half acht ’s ochtends tot elf uur ’s avonds ontvang ik het ene berichtje na het andere. Ik wil voorkomen dat ik wakker wordt op een moment dat de mijn halve netwerk al volop aan het werk is. Dat geeft het idee dat ik met een achterstand begin. Als ik vroeg opsta, voorkom ik dat de dag mij overkomt.

Snoozen
Wat ik doe als om kwart over vijf de wekker gaat? Ik probeer zo min mogelijk te snoozen. Dat lukt me vaak wel. Maar niet altijd. Dan ga ik naar beneden en zit ik ongeveer 10 minuten stil op de bank. Noem het mediteren. Daarbij wil ik vooral voelen wat er in mij omgaat. Ben ik boos? Gespannen? Blij? Verdrietig? Teleurgesteld? En waarom? Daarna houd ik stille tijd, waarbij ik altijd een stuk uit de bijbel lees. Het brengt me meteen tot rust.

Schrijven
Het is dan ongeveer tien voor zes. Ik pak mijn agenda erbij, bekijk mijn dagschema en bereid me daarop voor. Ik bepaal opnieuw hoe de afspraken die ik vandaag heb gemaakt in relatie staan tot de doelen die ik mijzelf gesteld heb. Daarna neem ik een half uur de tijd om te schrijven. In de tijd tussen zes en half zeven schrijf ik aan mijn blogs. Ik heb dan de beste ideeën. De consequentie is dat ik vaak geïnspireerd aan het ontbijt verschijn. Vol met nieuwe ideeën.

Gedachten
Ik heb mijn ochtendritueel afgekeken van Michal Hyatt. Veel later hoorde ik van het ochtendritueel van Pat Flynn. En ook over het boekje Miracle Morning van Hal Elrod. Ik las dat vorige zomer. Ik leerde daaruit onder andere dat een gemiddelde persoon ongeveer 50 tot 60 duizend gedachten per dag heeft. Het probleem is dat 95 procent van deze gedachten dezelfde zijn als de dag ervoor. En de dag daarvoor. En de dag daarvoor. Wanneer je doelen stelt en jezelf daar regelmatig (iedere ochtend) mee confronteert, kun je je richten op nieuwe gedachten.

Na een jaar ervaring met vroeg opstaan ben ik ervan overtuigd dat dit de beste manier is om grip te houden op wat je wilt. Het maakt me duidelijk dat ik niet altijd hoef te rennen en te vliegen voor anderen. Dat ik zelf ook doelen te verwezenlijken heb. De wereld verbeteren? Begin bij jezelf.

 


Door: Pieterjan van Wijngaarden