Heb jij dat ook? Ik herinner me dat moment nog als de dag van gisteren. Ik zat in de trein. Volgens mij vertrokken we net vanaf Station Utrecht. Weer terug naar Enschede. We hadden die dag met een club studenten het ministerie van onderwijs bezocht in Zoetermeer.

Persoonlijk bewust
Het was 11 september 2001. Een dag die niemand ooit meer zal vergeten. Een dag die mij er persoonlijk van bewust maakte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Door de berichten en reacties die via medereizigers in de trein tot mij kwamen, kreeg ik de indruk dat de Derde Wereldoorlog was losgebarsten.

Werken waaraan we willen
Het is nu 11 september 2016. Terroristische aanslagen hebben in vijftien jaar hun slachtoffers opgeëist. Niet in het minst buiten ‘onze’ Westerse wereld. Aanslagen die niet altijd groot in het nieuws komen. Godzijdank leven wij nog altijd in vrijheid. Wij kunnen geloven wat we willen. Wij kunnen werken waaraan we willen. Ik zie dat het onder druk staat.

Ex-gevangenen
Ik zie ook veel mensen opstaan die zich inzetten om de vrijheid te behouden. Oude en jonge mensen om mij heen die zich inzetten voor de vrijheid van vluchtelingen. Koffie-ondernemers die zich inzetten voor de vrijheid van ex-gevangenen. Maar ook mondiale initiatieven, zoals bijvoorbeeld het initiatief Global Citizen. Een wereldwijde community die zich inzet voor mondiale uitdagingen, zoals gender, gezondheid, onderwijs en voedsel.

Stukje mooier
Waar sta jij? Of anders gezegd: waaraan wil jij bijdragen? Ook in je werk kun je bijdragen aan dingen die de wereld een stukje mooier maken. Jouw werkplek is de plaats waar ‘samen leven in vrijheid’ gestalte krijgt. Vrijheid is niet alleen iets voor op het wereldtoneel. Het is heel concreet. Sta eens stil bij wat het betekent voor jouw omgeving als je er in slaagt om het met elkaar een beetje beter te hebben op het werk.

Investeren
Natuurlijk, dat vraagt investeren. Interesse tonen in de ander. Omgaan met meningsverschillen. De ander laten zijn wie hij is. Zo krijgt vrijheid gestalte op je werkplek. Tja, ook investeren in vrijheid is een way of life.