Door: Pieterjan van Wijngaarden

In het kader van ons maandthema #fuckupapril, deelde ik eerder een nogal vervelende fout met Kirste den Hollander. Woensdag 12 april geef ik met haar een gratis webinar over het leren van fouten. Als professional maak ik dagelijks fouten. Ik herinner me nog het moment dat ik een workshop gaf voor een gemeentelijke dienst…

Ik voelde de stille scepsis van een van de deelnemers. Rechts achterin zat hij. Hij irriteerde mij mateloos. Waarom begreep deze man mij niet. Het was toch wel duidelijk dat Appreciative Inquiry niet een soort roze bril was. Ik stopte eventjes. Hij stelde weer een vraag. Ik gaf antwoord. Ik was nog niet uitgesproken of daar kwam weer een vraag.

Op een gegeven moment reageerde ik fel. Als door een hond gebeten: ”Je moet blijkbaar altijd het laatste woord hebben”. Dat raakte hem. En dat nam hij mij zeer kwalijk. Het was een vervelend moment. Het verloop van mijn workshop werd hierdoor verstoord.

Ik wilde zo graag dat hij mij zou begrijpen. Ik wilde een inhoudelijk punt maken. Namelijk dat Appreciative Inquiry echt niet alleen maar gaat over positieve dingen. Maar dat je bij deze benadering alles waardeert wat er al is.

Herken je dit? Dat je soms zo fel op iemand kunt reageren? Het gebeurt mij vaker. Hoe komt dat toch? Terwijl ik weet dat ik daarmee het contact verlies met de mensen om mij heen. Ik heb er wel ideeën over… Het heeft waarschijnlijk iets te maken met error mindset, een van de tools die je kunt hanteren bij het leren van fouten. Meer leren? Schrijf je nu in voor het gratis webinar over leren van fouten op 12 april om 20.30 uur.