Als we denken aan verslaafd zijn, dan associeren we dat als eerste, zoals Lil Kleine en Ronnie Flex, met Drank en drugs. We kunnen echter ook verslaafd raken aan iets dat onschuldiger lijkt: ons werk of onze organisaties. Als ondernemers werken we allemaal wel eens een paar uurtjes over. Of we trekken een weekendje door om een bepaalde klus af te maken. Wanneer zijn we verslaafd aan werk of organiseren? Adviseur Tjip de Jong schreef er een boek over.

Stel je eens voor dat marsmannetjes naar onze aarde komen. Ze zien vanuit de ruimte hoe we ons bewegen en waar wij mee bezig zijn. Dat levert voor hen een vreemd beeld op. Mensen bewegen zich elke ochtend naar een organisatie. En aan het einde dag gaan ze weer terug naar huis. Organisaties spelen een belangrijke rol in ons leven en in onze maatschappij. Zijn we verslaafd? En hoe kunnen we afkicken?

Organisaties spelen een belangrijke rol in ons leven en in onze maatschappij. Zijn we verslaafd? En hoe kunnen we afkicken?

In zijn boek Verslaafd aan organiseren beschrijft adviseur Tjip de Jong 8 verslavingen in organisaties. We noemen hier drie verslavingen, die voor ons bij Ondernemen als way of life angstvallig herkenbaar zijn…

1. Verslaafd aan visie en koers bepalen
Wat zijn je doelen voor de komende tijd? Wat is jouw missie? Het zijn vragen die in de blogs op Ondernemen als way of life vaak aan de orde komen. Kijk uit, zegt Tjip, je kunt verslaafd raken aan een fantasiewereld. Een visie formuleren is één ding, maar er gestalte aan geven is iets anders. En door continu bezig te zijn met het bepalen van je koers, kom je eigen geen stap verder… Point taken!

2. Verslaafd aan zo efficiënt mogelijk met je tijd omgaan
We schrijven hier nog al eens over issues als time-management of life-hacking. Welke slimmigheden kun je opdoen om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan. Ook op dit punt ontvangen we een waarschuwing van Tjip. Steeds sneller en steeds meer, leidt tot problemen. Je kunt immers ook niet harder rijden, dan de auto waarin je zit. Voordat je het weet vlieg je door de vooruit. Juist in het vertragen zit ruimte om beter te presteren.

3. Verslaafd aan dingen beginnen
Ook deze komt eng dichtbij. Hoeveel dingen zijn wij bij Ondernemen als way of life begonnen, waar we geen opvolging aan hebben gegeven? Ik denk dat ze niet op twee handen te tellen zijn. Er zijn nog zoveel ideeën om uit te werken. Tjip heeft gelijk. Dingen opstarten geeft een kick. Deze kick maakt ondernemen zo leuk. Daarin kun je immers voortdurend dingen opstarten die je graag wilt.

In het laatste deel van Verslaafd aan organiseren ontvangen we een aantal tips om af te kicken. Dat kan overigens alleen maar als je accepteert dat je verslaafd bent. Vervolgens kun je stap voor stap een beetje minderen. Dan komen we weer terug naar de essentie van organiseren: ‘met mate’. En dat is precies wat wij ondernemerschap noemen!


Bestel het boek Verslaafd aan organiseren van Tjip de Jong