Deze week maakte Effectory en Intermediair de uitkomsten bekend van hun jaarlijkse onderzoek naar de beste werkgevers. Onder de ‘winnaars in 2016′ bevinden zich namen als Ikea, Enexis, Robeco, Shimano, Schiphol Group, Yarden en Buurtzorg Nederland. Als ondernemer ben je ook werkgever. Misschien maar van een paar anderen. In ieder geval van jezelf. Wat kun jij leren van dit onderzoek, zodat jij de beste werkgever kunt worden… van jezelf?

1. Stel duidelijke doelen voor jezelf en voor degenen aan wie je leidinggeeft
Je kunt je werk niet altijd plannen zoals je zou willen, maar zonder doelen ben je stuurloos. Stel doelen en wees daarin duidelijk. Naar jezelf. En naar anderen. Stel een doel waaraan ook anderen in jouw onderneming zich kunnen verbinden. Dat geeft vertrouwen in jouw onderneming. Doelen stellen is nog niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Het is natuurlijk ook van belang dat jouw doelen aansluiten bij jouw idealen en talenten. Jouw talenten zijn uiteindelijk de resources, waarmee jij onderneemt. Wil je meer leren over doelen stellen? Bekijk dan ons webinar over focus.

Stel een doel waaraan ook anderen in jouw onderneming zich kunnen verbinden.

2. Richt jezelf op impact, en niet zozeer op resultaat
Waar richt jij je op bij het stellen van doelen? Kijk in ieder geval verder dan alleen financiële resultaten, is de suggestie. Richt jezelf op impact, social impact. Richt je op het leveren van een positieve bijdrage aan de maatschappij. Dat zorgt voor een goede relatie met de omgeving van jouw organisatie. Ook draagt het ertoe bij dat medewerkers trots kunnen zijn op de organisatie. Van belang is dan ook dat medewerkers weten hoe zij zelf precies bijdragen aan die social impact. Dat is hun bijdrage aan het grotere geheel.

Richt je op het leveren van een positieve bijdrage aan de maatschappij.

3. Wees transparant in je omgang naar anderen
Vertrouwen is een sleutelwoord. Als je leiding geeft aan anderen is vertrouwen creëren een belangrijke taak om een goede werkomgeving te scheppen. Maar ja, vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is, met andere woorden, makkelijker om vertrouwen te breken dan om het te maken. Hoe doe je dat, vertrouwen creëren? Het belangrijkste is eigenlijk dat je transparant bent. Consistent, duidelijk en eerlijk. Als je duidelijke doelen hebt geformuleerd, gaat het er dus om dat je die consistent opvolgt. Dat geeft ook een kader om anderen feedback te geven en aan te spreken. En belangrijker, hoe meer vertrouwen, hoe minder onnodige regels, beleid en bureaucratie je hoeft op te stellen. Wil je meer leren over transparant managen? Download dan de handout (van de website van Kessels & Smit).

Het belangrijkste is eigenlijk dat je transparant bent. Consistent, duidelijk en eerlijk.

 


Bron2016 Beste werkgevers door Effectory en Intermediair