De muzikant Brian Eno staat aan de basis van successen van grote artiesten als David Bowie, Coldplay, Talking Heads en U2. Over zijn eigen muziek heb ik ooit een kenner horen vertellen dat zijn albums in de toekomst zullen worden gezien als hoe wij nu naar Bach en Mozart kijken. Muzikale meesterwerken.

In deze video houdt hij een pleidooi voor het basisinkomen. Het gaat ook over het belang van communities. Goede ideeën zijn altijd geopperd door individuen, maar ze ontstaan in feite door communities, aldus Eno. Hij spreekt dan ook over cooperative intelligence, oftewel gezamenlijke intelligentie.

Vind geen baan
Eno wordt nogal eens om advies gevraagd door jonge kunstenaars hoe ze hun leven moeten inrichten. Zijn advies aan hen is om geen baan te vinden. Vind een plek, of maak er één, waar je datgene kunt doen dat je wilt met jouw talenten.

“Vind een plek, of maak er één, waar je datgene kunt doen dat je wilt met jouw talenten.”

Scenius
Je kunt over ondernemers of kunstenaars praten als individuele genieën. Zij kunnen iets, wat anderen niet kunnen. Dat is allemaal waar, zegt Eno, maar de genius komt voort uit de scenius. De genius is maar een onderdeel van de scenius. Dat is de creatieve intelligentie van een gezelschap. Eno is er duidelijk over: intelligentie ontstaat in gezelschappen en niet bij individuen.

Gezelschap
Wil jij creatief zijn en ondernemen? Zoek dan geen baan maar een scenius; een gezelschap. Ga actief op zoek naar het gezelschap van anderen, waardoor jij kunt opbloeien. Anderen spreken jouw aan. Ze zien dingen die goed gaan. En ook dingen die niet goed gaan. Je kunt van elkaar leren. Ondernemen doe je niet alleen. Jouw waarde wordt zichtbaar in interactie met anderen.