Door: Pieterjan van Wijngaarden

Een nieuw jaar is bij uitstek de kans om dingen anders te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de verhouding werk privé. Die is niet altijd in balans. Het is continu wikken en wegen om de weegschaal niet door te laten slaan. Vorige maand verscheen de bundel Leven van je tijd, waarin een aantal bloggers van Ondernemen als way of life een bijdrage leverden. In dit boek lees je persoonlijke anekdotes over de zoektocht naar geluk, fijn werk of impact in de wereld.

Anders dan veel zelfhulpboeken vind je in deze bundel geen lijstjes met concrete tips. Wel 42 persoonlijke verhalen over betekenisvol leven. Waarom werkt het eigenlijk zo goed om persoonlijke verhalen te delen? Wij geven 3 redenen.

1. Theorie bestaat niet
Theorie kun je niet vastpakken. Je kunt het niet vastleggen op foto of film. Uiteindelijk is alles in het leven ervaring. Dat is wat we beleven en waardoor onze gemoedstoestand bepaald wordt. Al het andere is afgeleid, of zijn gedachten over ervaringen. Daar houdt de wetenschap zich mee bezig. Heel belangrijk. Maar het is veel lastiger om je daardoor te laten raken.

2. Persoonlijke verhalen maken mild
Door een persoonlijk verhaal ga je de ander beter begrijpen. Heb je een oordel ergens over? Of over iemand? Zoek hem dan niet op. Dan is de kans namelijk groot dat je jouw oordeel moet bijstellen. Via een persoonlijk verhaal kun je je identificeren met een ander. En als je inziet dat iets jou ook had kunnen overkomen. Of dat je misschien net zo’n keuze had kunnen maken, maakt dat je milder naar de ander toe.

3. Kennis is niet overdraagbaar
Wij leven in een wereld waarin de gedachte dat kennis overdraagbaar is hoogtij viert. Kennis is in onze optiek iets dat lijkt op data van een computer. Die zet je zo van de ene op de andere harde schijf. Op deze gedachte is een groot gedeelte van ons onderwijs gebaseerd. Gelukkig zit daar verandering in. Je kunt namelijk ook naar kennis kijken als een persoonlijke bekwaamheid. Dat deden de Griekse filosofen al. Dat betekent dat je kennis vooral zelf moet ontwikkelen. Natuurlijk kun je wel geïnspireerd raken door anderen. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen kun je op ideeën komen om dingen anders te gaan doen.

Hoe stap jij in het nieuwe jaar? Mogelijk laat jij je inspireren door de persoonlijke verhalen uit Leven van je tijd en ga je dingen anders doen. Al is het maar dat je zelf meer persoonlijke verhalen gaat delen…

 


Meer informatie over het boek Leven van je Tijd, onder redactie van Joeri Kabalt en Nina Timmermans vind je op levenvanjetijd.nl.