Door: Theo Visser

Afgelopen week was ik een lang weekend in Maastricht. Een van de voordelen van ondernemen. Je hebt zelf in de hand wanneer je er even tussenuit gaat. Als ik in Maastricht ben ga ik altijd neuzen bij Boekhandel Dominicanen. Voor degene die het niet kennen. Deze boekhandel is gevestigd in een ruim 700 jaar oude Dominicaner kerk. Een prachtige locatie met een, zeggen ze zelf, hemelse ambiance.

Diep werk
Ik was niet specifiek op zoek naar iets. Gewoon even kijken. Ik stuitte op het boek Diep Werk van Cal Newport en begon te bladeren. Met Diep Werk doelt hij op de noodzaak en het vermogen om langere tijd geconcentreerd te werken, wat leidt tot een hogere productiviteit en meer tevredenheid. Ik zie gelijk een link met progressie. Lekker aan de slag met wat voor jou belangrijk is. Mijn gedachten dwalen af en zie monniken werken aan een manuscript. Ongestoord zonder afleiding van mail, Twitter of Facebook. Lijkt me heerlijk.

Gelijk uitproberen
Gelijk de proef op de som genomen en vanmorgen in alle rust begonnen met deze Blog. Mail uit, telefoon uit, muziek zelfs uit. Het was ook heerlijk. Een mooie combinatie van lezen, denken en schrijven. Het voelde echt als een focusmomentje. En een met veel voldoening. Mijn belangrijkste deadline voor vandaag (deze Blog) gelijk gehaald. En weer een mooie bouwsteen erbij voor werken vanuit progressie. Daarna door met het oppervlakkige werk: mails, regeldingetjes en de hond uitlaten. Want dat moet toch ook gebeuren.

Diep werk is denkwerk
Diep werk is vooral zinvol voor activiteiten waar denken een belangrijk onderdeel bij is, dus schrijven, plannen maken, creatieve acties verzinnen of de voorbereiding voor een stevig gesprek. Dit soort werkzaamheden vragen een intense concentratie. Echt diep werk kan dan ook niet heel lang. We zijn het toch wat verleerd. Dus een focusmoment van 1 à 1,5 uur. Is al heel wat. En een totaal van vier uur op een dag is toch wel echt de max.

Wereld vol afleiding
Wat mij betreft is het experiment geslaagd. En ga ik dit vaker doen. In het boek stonden nog meer tips die mij waarschijnlijk de komende weken gaan inspireren tot het schrijven van nieuwe Blogs. Eén uitspraak wil ik jullie nu al niet onthouden:

Neem geen pauze van afleiding, maar neem pauze van concentratie (Cal Newport)

In een wereld vol afleiding lijkt me dat een mooie om in het vizier te houden.