Door: Pieterjan van Wijngaarden

De een heeft er geen moeite mee. De ander vindt het een ramp: financiën. Over geld beschikken willen we allemaal. Maar een geordende boekhouding bijhouden en structureren is niet voor iedereen van ons weggelegd.

Je kunt ook anders kijken: jouw financiën als roer waarmee je het schip van jouw onderneming stuurt.

Misschien ben jij zo iemand die administratie vooral ziet als je vijand; iets dat lastig is. En vooral nodig is voor de belanstingdienst. Gefeliciteerd als je zo kunt kijken, want het laat ook zien dat je je blijkbaar geen zorgen hoeft te maken.

Je kunt echter ook anders kijken: jouw financiën als roer waarmee je het schip van jouw onderneming stuurt. En dan begint het niet met cijfers. Maar dan start je met jouw idealen. Waarom wilde je ook alweer ondernemen? Welke dromen jaag ik na? Welke idealen vormen mijn horizon?

Een idee is dat je hiervan voor jezelf eens een cirkel maakt. En die vervolgens verdeelt in taartpunten: welke investeringen vragen jouw idealen.


Daarna maak je aan de hand van dit overzicht een begroting, die matcht met jouw doelen en voornemens. Daarover schreven we eerder op Ondernemen als way of life.

Mijn eigen taartpunt? Die vindt je hieronder.