Wellicht heb jij ook zo’n agenda. Volgestopt van het begin tot het einde van de werkdag. Meeting op meeting. Acht uur scherp zit je klaar voor de eerste vergadering. En als die dan een keer uitvalt, schakel je over op e-mail. ‘Niet doen!’, is het advies. Om in een goede werkmodus te komen, kun je beter beginnen met een taak die wat van je vraagt, waar wilskracht voor nodig is.

Dit komt omdat wilskracht en zelf-discipline uitputtend zijn, en dus aan het begin van de dag het sterkst. En om moeilijke taken te volbrengen, heb je wilskracht nodig. Om door te zetten op momenten dat het even moeilijk is.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Nottingham en het Nationaal Instituut voor Onderwijs wordt deze bewering gestaafd door een analyse van 83 studies op dit gebied. Een bepaalde taak wordt aan het einde van de dag als moeilijker ervaren dan aan het begin van de dag. Ook treed vermoeidheid op, is er verschil zichtbaar in bloedsuiker niveaus en treden er negatieve associaties op.

Eigenlijk kun je wilskracht het beste vergelijken met een spier. Aan het begin van de dag is deze spier nog vol op sterkte. Benut hem dan ook optimaal en richt je agenda zo in, dat je eerst die dingen doet die echt wat van je vragen. En niet zomaar begint met een meeting of wat e-mailtjes.

 


Bron: Buffer Open