Het overkomt ons allemaal. We beginnen de dag vol goede moed. Nu gaat het anders. Focus op dat ene belangrijke doel of die o zo betekenisvolle activiteit. Maar de waan van de dag is hardnekkig. En binnen de kortste keren vind zie je jezelf weer mee gesleurd worden in dingen die er eigenlijk niet toe doen.

Regie nemen over je eigen tijd, ondernemen als way of life, dat vraagt regelmatig stilstaan. Even een moment tot jezelf komen. Zit ik nog op het goede spoor? Dan kan in 1 minuut. Bijvoorbeeld aan de hand van de volgende 2 vragen, die door Tim Ferris zijn vermeld in The 4-Hour Workweek:

  • Am I being productive or just active?
    Dat is een belangrijk verschil: ‘productief’ of ‘gewoon actief’. Dat laatste is gewoon een beetje rommelen om de tijd door te komen. Dat eerste zijn activiteiten die je onderneemt die voor jou en anderen belangrijk zijn.
  • Am I inventing things to do to avoid the important?
    Soms vullen we de tijd met ‘studie ontwijkend gedrag’. We zijn bang om bepaalde stappen te zetten. In plaats daarvan gaan we maar wat ‘opvulwerkzaamheden’ verrichten: schoonmaken, koken, etcetera. Door uitstel wordt het echter alleen maar zwaarder. Dus: aan de bak!

Zorg ervoor dat je ze regelmatig stelt. Aan jezelf. Of aan anderen. Bijvoorbeeld door een reminder in je telefoon te zetten. ‘s Ochtends de ene vraag, ‘s middags de andere…

Wil jij meer en concreet focus aanbrengen in jouw ondernemersactiviteiten om daarop  vooruitgang te boeken? Schrijf je gratis in voor het webinar Progressiegericht Ondernemen op 8 februari 2017 om 20.30 uur door Theo Visser en Pieterjan van Wijngaarden.