Slaap is misschien wel de meest ondergewaarde activiteit in ons leven. In ons drukke bestaan is slapen soms eerder een last dan een lust. Slapen ontneemt ons de kans om verder te werken aan mooie plannen en idealen. Toch is slaap belangrijk. Niet alleen komt het jouw creativiteit ten goede als je jouw brein even rust geeft. Ook helpt voldoende slaap bij het op gewicht blijven. Recent is er meer aandacht voor het belang van slaap. Check bijvoorbeeld de Slaaprevolutie van Arianna Huffington.

Hoe zorg jij voor genoeg slaap om creatief en gezond te blijven? We zetten vijf tips voor je op een rij die jou de komende winter door helpen.

1. Stop op tijd met werken
Je hebt het vast wel eens gedaan. Al dan niet in je studententijd. Je werkt door tot een uurtje of één ‘s nachts. En je bent vervolgens zo moe dat je meteen je bed in duikt. Tja, dat werkt dus niet. Je ligt minstens een half uur te draaien voordat je echt in slaap valt. Jouw brein is nog volop aan het werk. Stop dus op tijd met werken als je vroeg wilt slapen. Zet bijvoorbeeld de wekker om half tien. Zodat je rond kwart over tien of half elf rustig naar bed kunt gaan. In de tussentijd kijk je bijvoorbeeld naar slaapverwekkende filmpjes op Napflix.

2. Zet je tas klaar voor de volgende dag
Een goede afronding van de dag helpt om rustiger te gaan slapen. Daarbij hoort ook dat je jouw spullen voor de volgende dag alvast klaar zet. Hoe minder je hoeft na te denken bij het wakker worden, hoe fijner je opstaat. Daarbij geeft het ook een rustig gevoel als je weet dat alles gereed staat om de volgende morgen te vertrekken. Je hoeft dus even niet meer na te denken over de volgende dag.

3. Lees een boek voor het slapengaan
Koekeloeren op schermen voordat je gaat slapen, komt jouw nachtrust niet ten goede. Beter is het om er een gewoon boek bij te pakken. Zo’n boek geeft minder intense prikkels aan je ogen. Denk aan een mooie biografie, of aan een degelijke roman. Liefst niet té spannend. Misschien zelfs een tikkeltje saai, zodat je er op den duur gewoon bij in slaap valt.

4. Word wakker op het juiste moment
Er zijn van die nachten dat je lang slaapt en toch niet lekker wakker wordt. Grote kans dat dit te maken heeft met jouw moment van ontwaken. Iedereen heeft een eigen slaapcyclus met momenten van lichte en vaste slaap. Ontwaken tijdens je vaste slaap zorgt voor de nodige opstartproblemen. Maak daarom gebruik van de app Sleepcycle of de Jawbone Up om jou te wekken op het juiste moment. O ja, vergeet niet jouw telefoon op vliegtuig modus te zetten als je die onder je kussen legt.

5. Begin de dag met iets leuks
Moeite met opstaan? Begin de dag met iets leuks. Zorg ervoor dat jij de dag begint. En dat je de dag niet laat overkomen. Sta bijvoorbeeld op voordat jouw kinderen wakker worden. Of laat jouw moment van opstaan in ieder geval niet bepalen door jouw eerste afspraak. Jouw ochtendritueel kan meer zijn dan het zo kort mogelijk houden van de tijd tussen ontwaken en op pad gaan. Schrijf een blog, lees een boek, drink een lekkere kop koffie of ga een rondje lopen. Check hier bijvoorbeeld het Instagram account  My Morning Walks met elke dag een mooie foto van een ochtendwandeling.

31/10/2016, 7.38, Amsterdam

Een foto die door mymorningwalks is geplaatst op