Door: Theo Visser & Pieterjan van Wijngaarden

Zondagavond half negen. Het moment dat je jouw laptop weer openklapt om alvast de mailachterstand van het weekend weg te werken. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je morgenochtend niet met achterstand op het werk aankomt. Maar is het wel zo’n goede manier om de week te beginnen?

Gestrest
Mail trekt je meteen in de waan van de dag. Je aandacht wordt opgeëist door dingen die anderen belangrijk vinden. Met als gevolg dat je soms al op zondagavond gestrest raakt.

Energie
Kan dat ook anders? Misschien wel. Namelijk door de week te beginnen met datgene wat voor jou belangrijk is. En iets waar jij energie van krijgt. Waar je ook progressie op wilt maken. Dat kan door bijvoorbeeld niet meteen achter je mail te kruipen, maar even de tijd te nemen voor een reflectiemoment.

Beter worden
Reflecteren is terugdenken en overzien, nadenken over jezelf, je gedrag of een activiteit. Doel van het reflecteren is het vergroten van begrip en inzicht en het verbeteren van je gedrag. De focus ligt op beter worden in wat je doet. En op de juiste dingen doen.

Doel van het reflecteren is het vergroten van begrip en inzicht en het verbeteren van je gedrag.

4 vragen
Neem vanavond dus eens de tijd om terug- en vooruit te kijken aan de hand van de volgende 4 vragen:

Terugkijken:

  • Over welke werksituatie in de afgelopen week ben ik het meest enthousiast?
  • Wat ging mij erg goed af in deze situatie?

Vooruitkijken:

  • Wat wil ik daarvan in de komende tijd vasthouden?
  • In welke werksituatie in de komende week kan ik daarmee oefenen?

 


Meer leren over progressiegericht reflecteren? Schrijf je gratis in voor het webinar Progressiegericht Ondernemen op 8 februari 2017 om 20.30 uur door Theo Visser en Pieterjan van Wijngaarden.