Ondernemen is, kort gezegd, de juiste keuzes maken in het heetst van de strijd. Wat dat betreft lijkt het wel wat op wat scheidsrechters doen in het veld. Zij leiden het spel in goede banen door op de kritische momenten de juiste keuzes te maken. De Katholieke Universiteit Leuven deed onderzoek naar topscheidsrechters, lezen we in Trouw. Uit de conclusies haalden we 3 dingen die we als ondernemers allemaal herkennen.

1. Houd je blik gericht op de contact momenten
De onderzoekers van de KU Leuven zagen het volgende. Topscheidsrechters houden hun blik – langer dan subtop scheidsrechters – gericht op de lichaamsdelen waarmee spelers contact maken met elkaar. Hun blik dwaalt minder snel af. Dat herkennen we als ondernemers. Wij zijn immers gericht op de momenten waarop wij in contact met onze klanten zijn. Daar maken we immers steeds het verschil. Onze focus is om in die momenten steeds te excelleren.

2. Als je twijfelt, vaar dan niet op de reactie van het publiek
In het artikel van Trouw lezen we ook over een Brits onderzoek. Daaruit blijkt dat de fans van de thuisclub veel invloed kunnen hebben op de scheidsrechter. Zeker op momenten dat hij twijfelt. Twijfel is ons als ondernemers niet vreemd. De vraag is door wie we ons laten leiden op momenten van twijfel. Laat je niet afleiden door joelend publiek. Vertrouw liever op jouw interne kompas.

3. Ervaring loont; blijf dus oefenen
Ervaring maakt het verschil bij topscheidsrechters. Onderzoekers zagen dat de invloed van het joelend publiek op twijfelende scheidsrechters afneemt, naarmate een scheidsrechter meer ervaring heeft. Dat is hoopvol voor ons als ondernemers. Blijven oefenen. Richt je daarbij niet op prestatie, maar op progressie.

 


Bron: Trouw