Door Theo Visser

Max Verstappen, Dafne Schippers en Marit Bouwmeester zijn wat mij betreft de sporthelden van 2016. Niet zozeer vanwege hun prestaties, alhoewel die er zeker mogen zijn, maar vooral vanwege hun focus op leren en progressie. Wist je dat Marit de afgelopen jaren vooral in Rio heeft gewoond, zodat ze onder alle stromingen en weersomstandigheden het parcours kende? Dat Max het zuinig rijden op zijn banden tot kunst heeft verheven? En dat Dafne haar start keer op keer traint en aanscherpt?

Faalangst
Uit divers onderzoek (bijvoorbeeld van Don Vandewalle) blijkt dat presteren vraagt om een focus op leren en progressie. Teveel focus op de prestatie zelf, creëert faalangst en zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder gaat presteren.

Lange termijn
En dat geldt natuurlijk ook voor ondernemen. Het is fijn als het goed gaat met de business en je resultaten boekt. Maar teveel focus op targets en resultaten, zorgt alleen maar voor stress, faalangst en navelstaren. Een focus op leren en progressie kan je helpen beter te worden als ondernemer en te zorgen voor stabiele successen op de lange termijn.

Een focus op leren en progressie kan je helpen beter te worden als ondernemer en te zorgen voor stabiele successen op de lange termijn.

Ineens
Hoe ontwikkel je dat dan zo’n focus op progressie? De komende maanden zal ik regelmatig tips, nieuws en eigen ervaringen met jullie delen. De eerste tip is voor jezelf te kiezen waar je echt beter in wilt worden. Niemand is ineens een succesvol ondernemer, net zoals niemand ineens olympisch kampioen is. Waar wil je stappen in maken? Wat ga je concreet de komende weken doen om jezelf te verbeteren? En hoe organiseer je je feedback?

De eerste tip is voor jezelf te kiezen waar je echt beter in wilt worden.

Feedback
Persoonlijk ga ik mij de komende tijd verdiepen in het thema progressie, hier over schrijven en vooral ook op mezelf toepassen. Feedback is daarbij van harte welkom. Dus ik hoor ook graag op deze tips je helpen! Stuur me een e-mail of laat een reactie achter op deze pagina of op Facebook.

Very disappointing #USGP for me. Unfortunately mechanical failure is a part of the sport. On to Mexico #keeppushing #redbullracing

Een foto die is geplaatst door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

Warming up for the Diamond League!

Een foto die is geplaatst door Dafne Schippers (@dafne_schippers) op

Precies een maand geleden! ?#olympics #gold #happydays

Een foto die is geplaatst door Marit Bouwmeester (@maritbouwmeester) op


Theo Visser is progressiegericht coach en adviseur. Hij is als ondernemer verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Voor Ondernemen als way of life schrijft hij over het thema thema progressie.