Op nationale complimentendag, 1 maart 2017, geef je complimenten aan een ander. Maar je zult ook complimenten ontvangen van je compagnions, klanten of opdrachtgevers. Hoe zou jij het liefste een compliment willen ontvangen? Denk daar eens over na. Dan weet je meteen hoe je een ander het beste een compliment kunt geven.

Wij fantaseerden over hoe wijzelf complimenten zouden willen ontvangen. Op ons verlanglijstje staat dat een compliment aan ons adres, is geformuleerd vanuit de volgende 2 aandachstpunten.

Eigenlijk willen we niet alleen complimenten ontvangen als we goed presteren. Maar ook – of misschien wel juist – als we fouten maken, omdat we onze nek uitsteken.

Formuleer een vraag in plaats van een observatie
Soms weten we onszelf geen raad met complimenten. Vooral in gezelschap kan het nogal lastig zijn om een compliment te incasseren. Wat ons betreft stel je daarom een vraag. Bijvoorbeeld: Hoe lukt het jou toch altijd dat je…? Of: Hoe ben je er in geslaagd om dat lastige probleem op te lossen? Dat maakt het iets makkelijker. Dan kunnen we gewoon antwoord geven. En hoeven we niet te zoeken naar woorden of er snel overheen te praten.

Complimenteer gedrag in plaats van prestatie
Eigenlijk willen we niet alleen complimenten ontvangen als we goed presteren. Maar ook – of misschien wel juist – als we fouten maken, omdat we onze nek uitsteken. Wij zouden het daarom heel fijn vinden als ons gedrag, die een bepaalde prestatie teweeg brengt, ook wordt gezien en wordt benoemd. Onze nek uitsteken… dat is eigenlijk waar we echt trots op zijn!