Rotterdam is de stad van sociale innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan is de koffie-onderneming Heilige Boontjes, gestart door politie-agent Marco den Dunnen en sociaal makelaar Rodney van den Hengel. Bij deze onderneming leren ex-criminelen wat het is om te werken. Ze worden opgeleid tot barista.

Gezonder
Barista en koffiebrander Robin vertelt in een reportage van NOS op 3 dat hij gelukkiger is, dan in de tijd dat hij veel met politie in aanraking kwam. “Ik ben gezonder gaan leven. En vooral gezonder gaan denken.” Hij is inmiddels gepokt en gemazeld in de koffie-cultuur. “Ik vind het een geweldig vak.”, aldus Robin: “Anderhalf jaar geleden wist ik nog niets over koffie. En nu kan ik er alles over vertellen.”

Ik ben gezonder gaan leven. En vooral gezonder gaan denken.

Achterbuurten
Oprichter Marco is bewust in een business gesprongen die hip is. “In koffietenten zijn het nu vooral hogeropgeleiden die een vrij simpel ambacht doen”, vertelt ook Marco tegen NOS op 3. “Ik wilde onze doelgroep, de jongens en meisjes uit de achterbuurten, ook dat toffe laten doen. Zodat zij ook aanzien krijgen.”

Inkomsten
En of de Heilige Boontjes succesvol zijn? Het project is begonnen met een subsidie van de gemeente. Inmiddels worden er inkomsten gegenereerd uit de verkoop van koffie. Minstens zo waardevol zijn echter de reacties van medewerkers. Mike vertelt in Metro: “Zonder Heilige Boontjes was ik weer de fout in gegaan. Wie neemt er nou iemand met een strafblad aan? Dit is mijn redding.”

Pop-up
Heilige Boontjes hebben recent een pop-up store geopend in het oude politiebureau aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. Een politiebureau, dat kan geen toeval zijn? Robin: “Eerst wilde ik hier niet zijn. Nu ben ik hier niet meer weg te slaan.”

Check de pop-up store van Heilige Boontjes aan het Eendrdachstplein in Rotterdam:

Bekijk de video over Heilige Boontjes van NOS op 3:


Bronnen: NOS op 3, Metronieuws en Heiligerotterdamseboontjes.nl