“Druk, druk, druk…” Vaak is het een van de eerste dingen die je hoort als je aan iemand vraagt hoe het gaat. We werken ons drie maal in de rondte. We klagen erover. En tegelijkertijd geeft het ons een bepaalde status. Maar hoe erg is het nu eigenlijk om druk te zijn? Hoogleraar filosofie, medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch heeft er zo zijn eigen gedachten over. Hij vertelt in Met het oog op morgen over het onderscheid tussen onrust en rusteloosheid.

Verveling
Het is nog maar de vraag of dat het goed is om te streven naar een leven waarin je helemaal in rust bent, stelt Devisch. De ultieme rust bereiken we waarschijnlijk pas in de dood. Als je te rustig bent, kan dat leiden tot verveling. Daar wordt je ook geen beter mens van.

Energie
Devisch maakt een onderscheid tussen onrust en rusteloosheid:

  • Onrust, dat is vooral druk zijn met dingen die we elkaar opleggen – voldoen aan maatstaven die je niet zelf bepaalt. Dat is een status die niet nastrevenswaardig is.
  • Rusteloosheid, dat is je verliezen in activiteiten die voor jezelf belangrijk zijn en waar je energie van krijgt. Dat is een status die we eigenlijk allemaal wel zouden willen.

Je kunt dus druk zijn met van alles en nog wat. Maar ben je druk met de juiste dingen? Volgens Devisch kan het geen kwaad om druk te zijn met de dingen die jij zelf belangrijk vindt. Of dat nu werk, muziek, sport of gewoon in de tuin werken is…. Waar ben jij druk mee deze week?

 

Beluister het interview met Ignaas Devisch bij Met het oog op morgen en bestel het boek Rusteloosheid van Ignaas Devisch.