Door Theo Visser

“Geloof jij dat je olympisch kampioen kunt worden?” Ik zit in het oude Luxor theater bij de première van de voorstelling Beter van Maarten van der Weijden. Hij vertelt zijn levensverhaal. Of eigenlijk twee verhalen die met elkaar verweven zijn. Het ene verhaal gaat over de leukemie die hij op jonge leeftijd heeft gehad en hoe hem dat heeft gevormd. Het tweede verhaal gaat over zijn olympische race en de weg daar naar toe.

Het verhaal van Maarten maakte mij bewust dat ieder succes een begin heeft.

Genuanceerd
“Geloof jij dat je olympisch kampioen kunt worden Maarten?” Marcel Wouda is de coach van Maarten en stelt deze vraag zo’n jaar voor de Olympische Spelen. Maarten denkt lang na en twijfelt. Zijn antwoord is genuanceerd. Ik denk dat ik olympisch kampioen kan worden, als ik een goede dag heb en de anderen een mindere dag. En als ik geluk heb en alles op die dag bij elkaar komt. Er zijn nou eenmaal snellere zwemmers…

Hoogtetent
“Als dat zo is Maarten, dan hebben we een kans. Ben je bereid het komende jaar dan je stinkende best te doen, alles aan te grijpen en deze kleine kans op succes groter te maken?”. Dat was het begin van een jaar extra hard trainen. En ook slapen in een hoogtetent (voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes), het dragen van een lichtbril (om sneller wakker te worden) en het zoeken naar het juiste snelle zwempak (1 seconde per 100 meter sneller) . Alles voor dat ene doel.

Begin
Het verhaal van Maarten maakte mij bewust dat ieder succes een begin heeft. En het resultaat is van focus en je stinkende best doen. Je wordt niet in één keer olympisch kampioen. Zonder inspanning geen progressie. Zonder progressie geen resultaat.

Geloof jij dat je een succesvolle ondernemer kunt worden, ook als er wellicht andere en succesvollere ondernemers zijn?

Kansen grijpen
Zo gaat ook ondernemen niet vanzelf. Dus, geloof jij dat je een succesvolle ondernemer kunt worden? Ook als er wellicht andere en succesvollere ondernemers zijn? En ben je bereid je stinkende best daarvoor te doen? Kansen aan te grijpen of te creëren? Hopelijk is je antwoord ja! Dan hebben we een startpunt. Rest mij nog de vraag, wat betekent dat voor wat je gaat doen vandaag?

 


Theo Visser is progressiegericht coach en adviseur. Hij is als ondernemer verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Voor Ondernemen als way of life schrijft hij over het thema thema progressie.