“Bestaan of niet bestaan. Zijn of niet zijn. Dat is de vraag.” In gesprek met Eric Corton vertelt Brainpower over zijn moderne vertaling van het aloude Hamlet. De in België geboren Amsterdamse rapper, bekend van onder andere de hit Dansplaat, vertaalde eerder al het klassieke stuk Othello. Een interessant stukje werk, waarin hij ook laat zien hoe je als ondernemer succesvol kunt innoveren. Wat kunnen we leren van Brainpower?

1. Blijf bij de essentie
Waarover gaat Hamlet ook alweer? De door Shakespeare geschreven monoloog, officieel getiteld, Hamlet, Prins van Denemarken, is een wraaktragedie. Trieste gebeurtenissen volgen elkaar op. Hamlet zelf voelt zich verscheurd door wraakgevoelens en de loyaliteit aan zijn eigen moeder. Dat brengt hem bij de uitspraak: To be or not to be. Bestaan of niet bestaan, in de nieuwste vertaling. Brainpower doet niets af aan deze essentie. Hij brengt hem door zijn vertaling juist dichterbij.

2. Voer het gesprek met je opdrachtgever of klanten
Brainpower vertelt dat hij in zijn vertaalwerk voor zijn opdrachtgever, ZEP Theaterproducties, met de regisseur en acteurs in gesprek blijft. Het moet uiteindelijk een monoloog worden die door hen goed uit te spreken is. Dat vraagt dus ook dat je de vertaling niet helemaal in je eentje op een zolderkamer maakt. Snel voorleggen aan anderen en openstaan voor feedback en suggesties.

3. Breng verschillende stijlen bij elkaar
Wat maakt dit stuk zo interessant? Brainpower slaagt er succesvol in om verschillende stijlen bij elkaar te brengen. Hij vindt als het ware het stuk Hamlet opnieuw uit, door het in de dichterlijke taal van dit moment (de rap) te verpakken. Innovatie heeft altijd te maken met discontinuïteit. Het verbinden van het nieuwe met het oude; dat wat op het eerste gezicht eigenlijk niet logisch is.


Beluister het interview met Brainpower op NPO Radio 1.