Contractgesprekken horen bij ondernemen. Zowel binnen organisaties als voor eigen ondernemers. Niet alleen om in formele zin je project te starten. Maar ook om in lopende projecten steeds weer te zorgen dat je op dezelfde golflengte zit met jouw opdrachtgever. Hoe voer je een goed contractgesprek? We geven drie tips. 

1. Voer regelmatig contractgesprekken
Het voeren van contractgesprekken wordt makkelijker, naarmate je het vaker doet. Natuurlijk begin je jouw project met een formele afstemming van de opdracht en jouw bijdrage daarin. En dat leidt dan ook tot de ondertekening van een contract of offerte. Vervolgens is het belangrijk steeds weer te checken of jouw opdrachtgever nog een beetje happy is met de koers die je vaart. En je onderzoekt of de voorwaarden er nog altijd zijn om succesvol je werk te kunnen doen. Contractgesprekken zijn niet eenmalig. Ze komen periodiek terug.

2. Geld is een onderdeel van het gesprek
Contractgesprekken draaien uiteindelijk niet om het geld, maar om het vertrouwen. Als het vertrouwen er is tussen jou en de opdrachtgever, dan komt het geld vanzelf wel. Investeer dus in vertrouwen in zo’n gesprek. Leer de ander kennen. Laat jezelf kennen. Uiteindelijk is zakendoen dat je de ander iets gunt. Daarvoor moet je de ander wel een beetje leuk vinden. Hoe zou jij zo’n gesprek voeren als jouw beste vriend tegenover je zat? En niet een opdrachtgever… Dat is best aardig om eens te onderzoeken.

3. Contracteren is een wederzijds proces
Een goed contractgesprek is een wederzijdse uitwisseling van behoeften en toezeggingen. Wederzijds inderdaad. Dat betekent dat je als opdrachtnemer ook wat in de melk te brokkelen hebt. Het gevaar is dat er een hiërarchie in het gesprek ontstaat, waardoor dingen onder de tafel blijven. Dat maak je nog al eens mee in organisaties. Een manager wil dat een opdracht gedaan wordt. Vervolgens durft zijn medewerker geen open kaart te spelen over hoe hij er werkelijk inzit. Dat blijft onder de tafel. Dan stel je jezelf op voor een mislukking. Kijk hoe je jouw zorgen toch op de een of ander manier bespreekbaar kan maken.

 


Meer weten? Volg het webinar van Pieterjan van Wijngaarden over het contractgesprek, op dinsdagavond 27 september 2016 om 20.30 uur.