Vorig jaar, net na de zomer, kreeg ik het idee om een boek te gaan schrijven over ondernemen. Mijn vertrekpunt is dat ondernemen, op wat voor manier dan ook, betekent dat je in gesprek bent met anderen. Ik vroeg me af hoe ik zelf bij het schrijven van mijn boek in gesprek kon zijn met anderen. Om zo alvast mijn toekomstig publiek te leren kennen. De aanpak Ask van Ryan Levesque hielp me om de volgende stappen te zetten.

Oproep
Ik wilde samen met anderen mijn boek co-creëren. Ik zou immers mijzelf tegenspreken wanneer ik in mijn eentje op een zolderkamer zou schrijven aan een boek over ‘ondernemen is in gesprek zijn’. Ik ben gaan experimenteren. Ik heb een oproep gedaan op internet. Ik vertelde over mijn ambitie om een boek te gaan schrijven over dit thema. Vanaf dat moment heb ik continu zo’n vijftig meelezers gehad via een speciaal daarvoor opgerichte Facebook groep.

Survey
In gesprek zijn met je klanten betekent dat je de juiste vragen stelt. Denk dus goed na over de vragen die je voorlegt. Jouw klanten kunnen immers niet willen, wat zij niet weten. Ryan Levesque, ontwikkelaar van de Ask Formula heeft hierover interessante dingen geschreven. In navolging van hem, stelde ik door middel van een survey de volgende vragen:

  • Welke van onderstaande zinnen omschrijft jouw ondernemersambities het beste? (Ik overweeg te gaan ondernemen; Ik ben net begonnen als ondernemer; Ik ben al langere tijd aan het ondernemen; Ik ben geen ondernemer en overweeg het ook niet te worden; Ik ben geen ondernemer, heb het nog niet overwogen, maar ben wel geïnteresseerd om er meer over te leren.)
  • Stel dat je zou gaan ondernemen, wat zou dan jouw #1 belangrijkste uitdaging zijn?
  • Stel dat je zou gaan ondernemen, wat zou jou dan frustreren of irriteren?
  • Stel: je zou een wens mogen doen, en je zou 1 ding mogen veranderen ten dienste aan jouw ondernemersambities. Wat zou dat zijn?

survey-monkey-screenshot

Uitkomsten
Uit de uitkomsten van de de online survey bleek dat drie doelgroepen geïnteresseerd zijn in mijn boek:

  1. Bestaande ondernemers of ondernemers die net gestart zijn;
  2. Mensen die werkzaam zijn binnen organisaties en overwegen te gaan ondernemen;
  3. Jonge mensen die al ondernemen of overwegen te gaan ondernemen.

Eigen ambitie
Vanuit mijn eigen ambitie om jonge mensen aan te moedigen hun eigen idealen te volgen en zich niet te conformeren aan het plaatje dat organisaties van hen willen maken, heb ik ervoor gekozen om mijn boek in eerste instantie te richten op de derde doelgroep. Die van jonge ondernermers. En momenteel ben ik nog volop aan het schrijven.

Sneller paard
Doel is dat je inzicht krijgt in de problemen waar mensen voor staan. Dat zijn hun werkelijke behoeften. Als ondernemer kun jij vervolgens helpen om deze problemen creatief op te lossen. Dus geen sneller paard, maar wel een auto; dat is innovatie.

 


Ondernemer Ryan Levesque beschrijft in zijn boek ASK een heel concrete methode om met fans in gesprek te zijn. Check zijn website via: http://www.ryanlevesque.net. Of beluister hem in gesprek met Pat Flynn via de Smart Passive Income Podcast.  Ik gebruikte Surveymonkey om de enquete uit te zetten: www.surveymonkey.nl.

Schrijf nog mee aan het boek over ondernemen, meld je aan via http://www.ondernemenalswayoflife.com/het-boek/